.

Μια ανάσα από τα σπίτια το ρήγμα

Αναδημοσίευση: Έθνος

Ρωγμές στα πρώτα σπίτια του χωριού έχει προκαλέσει το ρήγμα, το οποίο μεγαλώνει, ενώ δημιουργήθηκε και δεύτερο μικρότερο. Να γίνουν γεωτρήσεις και τοπογραφικές εργασίες για την παρακολούθηση του φαινομένου αποφάσισαν οι τοπικές Αρχές
"
Κόντρα στις διαβεβαιώσεις ΔΕΗ και γεωλόγων ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, το ρήγμα της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης μεγαλώνει και πλησιάζει επικίνδυνα στα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ "γέννησε" και δεύτερο, μικρότερο, που κινείται προς το ορυχείο της Μαυροπηγής. Υστερα από μια περίοδο αδράνειας, οι τοπικές αρχές κινητοποιούνται εκ νέου υπό τα νέα δεδομένα και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την παρακολούθηση του φαινομένου, ενώ οι κάτοικοι του χωριού Μαυροπηγή είναι ανάστατοι.Το ρήγμα είναι πλέον μια ανάσα από τον οικισμό και στα πρώτα σπίτια υπάρχουν ρωγμές ακριβώς στην κατεύθυνση του ρήγματος, σε νοητή ευθεία γραμμή", είπε στο "Εθνος" ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής "Μαύρη Πηγή", Α. Εμμανουήλ. "Ο κόσμος δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια.

Ζητάμε υπεύθυνες απαντήσεις", ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, Σπ. Μήτρου, ο οποίος κατήγγειλε πως συνεργεία της ΔΕΗ με χωματουργικό μηχάνημα βρίσκονταν χθες από το πρωί στην περιοχή και γέμιζαν το ρήγμα με χώμα για να το εξαφανίσουν οπτικά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη νομαρχία Κοζάνης, με τη συμμετοχή και κλιμακίου του ΙΓΜΕ, εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα και αποφασίστηκαν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα παρακολούθησης του φαινομένου. Μεταξύ αυτών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων κοντά στον οικισμό, η τοποθέτηση κλισιόμετρων και δεικτών, τοπογραφικές εργασίες για την παρακολούθηση των μετατοπίσεων και ειδική εδαφική μελέτη για τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο.

Ο νομάρχης Γ. Δακής ανέφερε πως θα ληφθεί κάθε μέτρο για την πρόληψη κινδύνων, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού, αν αυτό χρειαστεί.

Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να επισκεφθούν την περιοχή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός και η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου