.

ΓΕΝΟΠ: Προειδοποίηση στους καταναλωτές για τους κινδύνους από "αεριτζήδες"


Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ»
Η ΡΑΕ ΞΥΠΝΗΣΕ
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί την «καλύτερη ασπίδα» για τους καταναλωτές, αλλά και για τον απρόσκοπτο και ομαλό εφοδιασμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με ηλεκτρικό ρεύμα.

Oπως έγινε και στην περιβόητη «απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών», με δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές να χάνουν τα λεφτά τους από ιδιωτικές εταιρείες και να τους παρέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, η «ίδια ιστορία» επαναλαμβάνεται και σήμερα με την προωθούμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προειδοποιεί την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για πλημμελή εποπτεία και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, τις οργανώσεις καταναλωτών και – κυρίως - τους Έλληνες καταναλωτές για τους κινδύνους που διατρέχουν οι τελευταίοι από εταιρείες που δεν καλύπτουν βασικές υποχρεώσεις φερεγγυότητας και «νοθεύουν τον ανταγωνισμό» σε βάρος της ΔΕΗ.
Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπογραμμίζει τις ευθύνες που έχουν όλοι εκείνοι οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς η ΔΕΗ είναι το μόνιμο θύμα της νόθευσης του ανταγωνισμού από τους «αεριτζήδες» που επωφελούνται από την ατελή εφαρμογή των σχετικών νόμων.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να διενεργηθούν έλεγχοι σε βάθος των ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχουν οι «αεριτζήδες» όχι μόνον έναντι του ΔΕΣΜΗΕ, αλλά και έναντι τρίτων, προκειμένου να διασφαλισθούν πλήρως τα συμφέροντα όλων εκείνων των καταναλωτών που έχουν υπογράψει ή σκέπτονται να υπογράψουν συμβόλαια με προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, για μια φορά ακόμη, επιβεβαιώνεται όταν κατ΄επανάληψη έχει προειδοποιήσει για το φαινόμενο των «αεριτζήδων» της αγοράς ηλεκτρισμού που εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους τους πελάτες τους – κυρίως επιχειρήσεις και καταναλωτές με μεγάλες καταναλώσεις. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους να περιμένουν ρεύμα από χρεοκοπημένους «εναλλακτικούς» παρόχους και να εκθέτουν έτσι τις επιχειρήσεις τους σε κίνδυνο.
Για την αντιμετώπιση τέτοιων ανεπιθύμητων καταστάσεων και για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν αυστηρά μέτρα για:
• Την κεφαλαιακή επάρκεια και τον υψηλό βαθμό φερεγγυότητας όλων όσων έχουν αποκτήσει ή επιδιώκουν να αποκτήσουν άδειες προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
• Τη συνεχή παρακολούθηση της κάλυψης όλων των υποχρεώσεων που έχουν οι εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει σχετικές άδειες.
• Την ταχεία επιβολή υψηλών προστίμων στους παραβάτες της νομοθεσίας, προκειμένου να συμμορφώνονται άμεσα, ή να τους αφαιρούνται οι άδειες όταν δεν συμμορφώνονται.

Παράλληλα, κάθε καταναλωτής, πριν επιλέξει κάποιον από τους παρόχους που δραστηριοποιούνται εκτός ΔΕΗ, θα πρέπει να ελέγχει τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία τους.

Οι παραβιάσεις της VERBUND - ENERGA

H ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αισθάνεται δικαιωμένη όταν απαιτούσε η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού να γίνει με όρους πλήρους διαφάνειας και προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς με την υπ΄αριθμ. 1368/2010 απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναγνωρίζει σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας από την VERBUND – AUSTRIAN POWER TRADING ENERGA HELLAS A.Ε.

Πρόκειται για την ελληνοαυστριακή εταιρεία – που δημόσια είχε καταγγείλει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για «παραπλανητική διαφήμιση» - υποσχόμενη ότι θα φέρνει «πράσινη ενέργεια» …στα καταστήματα των επιχειρήσεων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πουθενά στον κόσμο.

Οι Έλληνες καταναλωτές οφείλουν να πληροφορηθούν μερικές από τις παραβιάσεις της VERBUND – ENERGA, όπως αυτές καταγράφονται στη σχετική απόφαση της ΡΑΕ:

• Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) Α.Ε και την έγγραφη καταγγελία του (4.8.2010) το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας «VERBUND –ENERGA HELLAS Α.Ε.» υπερβαίνει τα 4.400.000,00 ευρώ.

• Η ανωτέρω οφειλή προέρχεται από:
 α) Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ύψους 1.885.833,99 ευρώ. Πρόκειται για έσοδα που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και όλους τους προμηθευτές και αποδίδονται στο ΔΕΣΜΗΕ για να μπορούν οι πολύτεκνοι και οι νησιώτες μας να απολαμβάνουν τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλές τιμές. Και όμως, ενώ η VERBUND εισπράττει αυτά τα ποσά (ΥΚΩ) δεν τα αποδίδει.
 β) τον Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος ύψους 2.536.575,32 ευρώ.
Με απλά λόγια: η VERBUND χρεώνει μεν τους πελάτες της για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αλλά, αντί να αποδίδει τα αντίστοιχα ποσά για το σκοπό αυτό, τα καρπούται η ίδια.

• Άλλη «καραμπινάτη παραβίαση» της VERBUND – ENERGA αφορά εγγυητικές επιστολές: Αν και όφειλε να προσκομίσει για το χρονικό διάστημα 01.04.2010 έως 30.09.2010 εγγυητικές επιστολές: α) για ωριαίες αποκλίσεις ύψους 3.750.000 ευρώ και β) για εκτός ωριαίων αποκλίσεων ύψους 1.680.000 ευρώ, έχει καταθέσει μέχρι σήμερα μια μόνο εγγυητική επιστολή για τις ωριαίες αποκλίσεις ύψους 2.000.000 ευρώ.


Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν θα παραμείνει «απλός θεατής» των εξελίξεων
στην αγορά ηλεκτρισμού.

Δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι ανομίες σε βάρος των καταναλωτών, όπως έγινε με την «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα πάρει όλα εκείνα τα νόμιμα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου