.

Κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες για τον Λιγνίτη

Αναδημοσίευση: Εφ. Αξία, του Σωτήρη Χιωτάκη, 9/10/10

Με “όπλο” και την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η υπουργός θα επιχειρηματολογήσει στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής υπέρ μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Στον απόηχο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, το δεύτερο μέρος της οποίας θα το δούμε από 1/12012, η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει την μάχη του λιγνίτη, με την Τρόικα να πιέζει για “ισοδύναμες λύσεις” στο αίτημα της Κομισιόν περί πώλησης του 40% των εργοστασίων της ΔΕΗ και με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να έχει κρίσιμες συναντήσεις για το ζήτημα την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της “A”, η Τίνα Μπιρμπίλη θα συναντηθεί τόσο με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ όσο και με την αρμόδια για την Κλιματική Αλλαγή Επίτροπο Κόνι Χέντεγκαρντ, σε μία προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει υπέρ των “ισοδύναμων λύσεων” που προκρίνει η Αθήνα για την απελευθέρωση της αγοράς και στον λιγνίτη.

Η αντίθεση της Ελλάδας στην προοπτική πώλησης λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ παραμένει κατηγορηματική και έτσι η υπουργός θα εμφανίσει στο “τραπέζι” εναλλακτικές προτάσεις, με μία σειρά επιχειρημάτων. Σταχυολογούμε κάποια από αυτά:

Τα “όχι”…

-Λύση δεν μπορεί να είναι η πώληση μονάδων, καθώς η εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστιο ρήγμα στην ΔΕΗ αλλά και στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν τα λιγνιτωρυχεία, υπονομεύοντας ουσιαστικά τις προοπτικές ανάκαμψης για την ίδια την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ομαλή αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνονται από τον Μηχανισμό Στήριξης.

-Σε μία περίοδο κατά την οποία η Κομισιόν έχει θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα γενικά στην πολιτική της την επίτευξη του στόχου 20-20-20 (μείωση ρύπων θερμοκηπίου, εξοικονόμηση ενέργειας, συμμετοχή ΑΠΕ στο ενεργεικαό ισοζύγιο) για το τέλος της 10ετίας, δεν μπορεί να είναι λύση η ανάπτυξη νέων λιγνιτωρυχείων στην χώρα μας, προκειμένου αυτά να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. Στόχος, άλλωστε, του υπουργείου είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας να οδεύσει προς το 40% έναντι περίπου 55% που είναι σήμερα.

-Εκ των πραγμάτων, η εκμίσθωση της Βεύης στον ιδιωτικό τομέα σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ. -Η προοπτική της ανταλλαγής μονάδων της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, στην λογική και της ανάπτυξης της ΔΕΗ στο εξωτερικό, μέσω της απόκτησης εργοστασίων σε άλλες χώρες.

Η “Α” έχει ήδη γράψει για τις επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ τόσο με την γαλλική EDF όσο και με την ιταλική Sorgenia, ωστόσο η ελληνική πλευρά διαπιστώνει αρκετά πρακτικά προβλήματα που είναι αδιευκρίνιστο, προσώρας τουλάχιστον, εάν θα ήταν δυνατό να αντιμετωπισθούν, ώστε να προχωρούσε μία τέτοια λύση.

-Η Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται ότι θα εστιάσει την επιχειρηματολογία της στην λογική της εφαρμογής μοντέλων εκχώρησης ισχύος (εικονική πώληση) από φθηνές παραγωγικές πηγές (λιγνιτωρυχεία, υδροηλεκτρικά έργα) από την ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα. Τέτοιες λύσεις, είτε μέσω δημοπρασιών, είτε μέσω διμερών συμβάσεων αλλά και άλλων μεθόδων έχουν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο κ.α. άρα είναι δοκιμασμένες.

Στο δε αντεπιχείρημα ιδιωτικών ομίλων, κατά τους οποίους η εκχωρούμενη ισχύς θα είναι επιβαρυμένη ήδη με τα κόστη λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, η “απάντηση” αρμόδιων πηγών του υπουργείου σχετίζεται με το ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι σαφώς χαμηλότερο της Οριακής Τιμής Συστήματος στην οποία αμείβονται οι παραγωγοί. Ειρήσθω, δε, εν παρόδο ότι αναμένεται και η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των αμοιβών των λεγόμενων Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) στις 45.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή 30% περισότερο σε σχέση με τα ισχύοντα.

...και το “ναι”!

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μία ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση, με την ελληνική πλευρά να έχει στην φαρέτρα της , πέραν των εξελίξεων περί την Βεύη, και την ...έξωθεν καλή μαρτυρία που δημιουργεί ακριβώς η εκκίνηση της εφαρμογής της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, στη λογική της άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Να κλείσουμε, σημειώνοντας δύο παραμέτρους: πρώτον, ότι η αξιολόγηση των προσφορών για την Βεύη θα βρίσκεται σε εξέλιξη για περίπου δύο εβδομάδες ακόμη, με αρμόδιες πηγές του υπουργείου να επιμένουν στο ότι ζήτημα προβαδίσματος για όσους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού δεν υφίσταται. Για τον πρόσθετο λόγο ότι κανένα σχήμα δεν έχει άδεια παραγωγής, αφού ο μέν Άκτωρ που συνεργάζεται με την elpedison απλώς έχει καταθέσει αίτηση, η δε άδεια που είχε λάβει προ 1,5 έτους η ΓΕΚ – Τέρνα για την περιοχή της Φλώρινας αναφέρεται αρμοδίως ότι δεν ισχύει πλέον.

Δεύτερον και ...απευκταίον, μία ανατροπή του σκηνικού μπορεί να έλθει από την θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, πρώην εκμισθώτριας της Βεύης, η οποία διεκδικεί δεδουλευμένα, σε μία υπόθεση η οποία αναμένεται να έχει εξέλιξη μέσα στις επόμενες ημέρες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου