.

Λευτέρης Ιωαννίδης: Να εφαρμοστεί κατά γράμμα η περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη Διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ολγα Κουρίδου συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Δήμος Κοζάνης, Τόπος να ζεις». Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό και η μεταλιγνιτική περίοδος, οι μετεγκαταστάσεις, οι παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τα προβλήματα των εργαζόμενων, οι προσλήψεις, οι εργολαβίες κλπ
Τα μέλη της Κίνησης υπέβαλαν τετρασέλιδο υπόμνημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα αιτήματα πολλών φορέων, καθώς και όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της Κίνησης τόνισαν ότι τόσο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν πιστοποιήσει σωρεία παραβάσεων στους σταθμούς και τα ορυχεία, που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Υπογράμμισαν επίσης ότι η καταγραφή της ρύπανσης είναι πρακτικά άχρηστη, αν δε συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης των επεισοδίων ρύπανσης. («Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε πόση σκόνη αναπνέουμε, αλλά να μην την αναπνέουμε»). Παράλληλα κατέθεσαν μια άλλη οπτική για το ενεργειακό, που θα βασίζεται στη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, την ουσιαστική στροφή στην πράσινη ενέργεια και τη γενναία χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών, ώστε με νέες επενδύσεις στις καθαρές τεχνολογίες να αντιμετωπίσουν τις μαύρες τρύπες στην απασχόληση. Τέλος οι εκπρόσωποι της Κίνησης ζήτησαν από την κ. Κουρίδου να εξετάσει τι συμβαίνει με την πρόταση που υποβλήθηκε προ οχταμήνου στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό για τη δημιουργία 3500 θέσεων εργασίας στην κατασκευή εξαρτημάτων ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών συστημάτων, πρόταση η οποία έχει μείνει στο συρτάρι παρά τα αρχικά θετικά σχόλια.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους αγώνες των πληττόμενων χωριών και ζητήθηκε για άλλη μια φορά να ανακληθούν οι μηνύσεις της ΔΕΗ εναντίον των μελών του Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του υπομνήματος ο επικεφαλής του Συνδυασμού Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε; «Τα αιτήματα είναι λίγο πολύ γνωστά και διαχρονικά. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι υιοθετούνται από όλο και περισσότερες δυνάμεις. Ως Συνδυασμός δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μέσα από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για να τα κάνουμε πράξη. Δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις το δικαίωμα στην υγεία, την εργασία και την προστασία των φυσικών πόρων. Εξάλλου ποτέ δε συμφωνήσαμε στη χρόνια ανοχή και ανακωχή των άλλων δημοτικών παρατάξεων».

Εκτός του κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, το Συνδυασμό εκπροσώπησαν και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι κ Κώστας Δεσποτίδης, κ. Τάσος Γκλούμπος και κ. Σίμος Ραντσίδης. Παραβρέθηκαν επίσης η κ. Τάσα Σιώμου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και ο κ. Λ. Τσικριτζής υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Εναλλακτική δράση για τη Δυτ. Μακεδονία».

Κοζάνη, 29-10-2010

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου