.

Tέλος για το Κατάρ η επένδυση στον Αστακό

Πηγή: energia.gr

Δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε σχέση με το μεγάλο επενδυτικό project του Κατάρ στον Αστακό. Όπως έγινε και επισήμως γνωστό, οι Άραβες ενημέρωσαν το υπουργείο Εξωτερικών ότι αποχωρούν από το σχέδιο, καθώς θεωρούν πλέον ότι δεν συνιστά μία βιώσιμη επένδυση. Ως αιτία προβάλλεται η διαφωνία στην τιμή της προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιταλία.

Το ύψους 3 δισ. ευρώ επενδυτικό σχέδιο του Κατάρ για την περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας έχει άδοξο τέλος και η κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με την χρήση LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο) δεν θα πραγματοποιηθεί, ως φαίνεται, ποτέ, καθώς οι δύο εταιρείες από το Κατάρ που συμμετέχουν εμφανίζονται να θεωρούν, πλέον, ως “μη βιώσιμη” την επένδυση. Μπαίνουν, έτσι, τίτλοι τέλους σε ένα πολυσυζητημένο project, για το οποίο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις, κυρίως ως προς την περιβαλλοντική του διάσταση, της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προεξαρχούσης. Άλλωστε, μόλις την Τρίτη το μεσημέρι η κα. Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι από την κοινοπραξία των τεσσάρων εταιρειών έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία, ούτως ώστε να κριθεί εάν μπορεί να προχωρήσει η χορήγηση άδειας παραγωγής…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ κ. Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα τον ενημέρωσε ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω project», καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος. Πρόκειται για τις εταιρείες Qatar Petroleum και Qatar Electricity Water Company, ενώ το σχέδιο του Αστακού, στο οποίο μετέχουν και η επίσης αραβικών συμφερόντων κατασκευαστική CCC καθώς και η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Rosebud, προέβλεπε την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο), ισχύος 1.000 MW και την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ρεύματος προς την Ιταλία, ενός τερματικού σταθμού LPG δυναμικότητας 7 δισ. κ.μ αεριοποιοημένου LPG, ενός λιμανιού με σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και μίας πειραματικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με άλγη.

«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών, η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα, ενώ η επένδυση χαρακτηρίζεται ως συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης είχε δημοσιοποιήσει επιστολή του προς τους Άραβες, οι οποίοι μέσω αυτής καλούνταν να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί προς προώθηση του έργου.O εγχώριος ενεργειακός τομέας αναμένει, πλέον, με ενδιαφέρον την στάση του αραβικού Εμιράτου σε σχέση με άλλα επενδυτικά σχέδια που έχει εξαγγείλει. Οι Κατάρ Qatar Gas και Ras Gas είχαν προ μηνός ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) Επίσης, το Κατάρ φέρεται να έχει ξεκινήσει συνομιλίες για διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της Qatar Ρetrochemicals, με επίκεντρο τη διάθεση και διανομή προϊόντων πετρελαίου και φυσικού, ενώ για την χώρα μας είχε ανακοινωθεί ότι οι Άραβες προόριζαν 1,2 δισ. κυβ. μέτρα φυσικό αέριο ή 2 εκατ. κυβικά μέτρα (LΝG).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου