.

WWF Ελλάς: Όχι στην εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών πεδίων

Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση, 21 ΟΤΑ και 41 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα συνυπέγραψαν κοινό ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Στο ψήφισμα δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους, και καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.
Το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα σενάρια για την δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Οι φήμες έχουν αναστατώσει τις τοπικές αρχές και κοινωνίες που θεωρούν πως η εκμετάλλευση του λιγνίτη ενέχει μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στη αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και στη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.
Με κοινή ανακοίνωση, το WWF Ελλάς οι ΟΤΑ και φορείς των τριών νομών επισημαίνουν πως η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για τη λήψη λανθασμένων ενεργειακών αποφάσεων και την υλοποίηση καταστροφικών έργων, όπως η εκμετάλλευση των λιγνιτικών πεδίων. Κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και θα ακυρώσει επί της ουσίας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη».
Οι φορείς θεωρούν πως η εμμονή στον λιγνίτη είναι άτοπη, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η ρύπανση αέρα, εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα, η αλλαγή των χρήσεων γης, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από το λεγόμενο «χρηματιστήριο ρύπων» και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου άνθρακα. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε σκέψη για δημοπράτηση των κοιτασμάτων λιγνίτη, και καλούν την Κυβέρνηση να δεσμευθεί δημόσια για τη μη-αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιμείνει στην απαίτηση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
«Το θέμα της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τους τρεις νομούς, καθώς θα κρίνει το ενεργειακό και αναπτυξιακό μοντέλο που πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα. Αποτελεί επίσης ένα θέμα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό, καθώς η δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών και στροφή στην πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
Το κοινό ψήφισμα, που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Δράμας, τους Δήμους Λάρισας, Δράμας, Αμυνταίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φιλώτα Φλώρινας, Δοξάτου Δράμας, σχεδόν το σύνολο των εμπορικών και επαγγελματικών ενώσεων της Δράμας και του Αμυνταίου και πληθώρα τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας, απεστάλη σήμερα στον Πρωθυπουργό της χώρας, στους αρμόδιους Υπουργούς, στα πολιτικά κόμματα, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τους φορείς που υπογράφουν το κοινό ψήφισμα οι αντιδράσεις θα ενταθούν το προσεχές διάστημα ώστε να αποτραπεί η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Δείτε εδώ ή συνημμένα το κοινό ψήφισμα και τη λίστα των ΟΤΑ και φορέων που συνυπογράφουν την πρωτοβουλία του WWF Ελλάς.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου