.

ΔΕΗ: Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη 550MW και εργοστάσιο παραγωγής panels στη Δυτική Μακεδονία

του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr

Σε διεθνή διαγωνισμό θα προβεί η ΔΕΗ για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 550 MW στο Λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ προβλέπει ακόμη την ίδρυση και λειτουργία εργαστασίου παραγωγής πάνελς. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει ένα διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον στην περιοχή. Για τις προσπάθειες ώστε να ευδοκιμήσει η συγκεκριμένη επένδυση είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Κοζάνη.

Η ΔΕΗ δια στόματος του Α. Ζερβού είχε προανακοινώσει την συνεργασία της εταιρίας με την Γαλλική κρατική εταιρία Ενέργειας EDF EN και χθές το ΔΣ επικύρωσε την έναρξη συνεργασίας των δυο εταιριών.
Σε μορφή κοινοπρακτικού σχήματος θα προχωρήσουν στην κατασκευή Αιολικού πάρκου στην Φλώρινα ισχύος 250 MW και Αιολικού πάρκου στην Κρήτη με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 90 MW. Τα δύο παραπάνω έργα, ως άδειες ηλεκτροπαραγωγής ανήκουν στην Γαλλική εταιρία και με την συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί, η ΔΕΗ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλική EDF EN έχει εξασφαλισμένες άδειες ηλεκτροπαραγωγής από Αιολική ενέργεια συνολικής ισχύος 2.179 MW ενώ η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει άδειες 280 MW. Στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ υπάρχουν αιτήσεις ανάπτυξης και δημιουργίας Αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 60.000 MW.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μόνο το 2009 υπεβλήθησαν αιτήσεις για Αιολικά πάρκα που αγγίζουν τα 20.000 MW.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου