.

Δέσμευση προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την αγορά ενέργειας

Αναδημοσίευση: Εθνος

Δέσμευση για πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν πως δεν θα περάσει από τα «καυδιανά δίκρανα» η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έναντι των μελών του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που τον επισκέφθηκαν.

Η άφιξη των μελών της τρόικας στην Αθήνα και η αναμενόμενη την Πέμπτη ή το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντησή τους με την επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία και θα... παζαρέψουν τους όρους της απελευθέρωσης, έθεσε σε... κόκκινο συναγερμό το συνδικάτο των εργαζομένων.

Η θέση που προβάλλει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος, είναι η εξής:

Η αγορά λιγνίτη

Για να ανοίξει η ελληνική αγορά λιγνίτη, όπως πιέζει η τρόικα, πρέπει να θέσει σε δημόσιο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση η κυβέρνηση τα νέα ανεκμετάλλευτα από τη ΔΕΗ κοιτάσματα της Ελασσόνας, της Δράμας και της Βεγόρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η αντίδραση των μελών της τρόικας στις προτάσεις που θα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Τίνα Μπιρμπίλη ως αντιστάθμισμα της αρχικής θέσης των Βρυξελλών να πωληθεί τουλάχιστον το 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Η υπουργός θα κάνει... ρελάνς με πρότασή της που θα αφορά:

Την ανταλλαγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με την παραγωγή άλλων εταιρειών (που εν προκειμένω λειτουργούν στο εξωτερικό και ειδικότερα σε βαλκανικές χώρες). Η αντιπρόταση Μπιρμπίλη δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να ηχεί και τόσο άσχημα στα... αυτιά του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Απομένει να δούμε αν η συγκεκριμένη πρόταση γίνει αποδεκτή και από την τρόικα στις συζητήσεις στο τέλος της εβδομάδας.

Εν όψει όλων αυτών, η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δημόσια επιστολή να είναι σε ετοιμότητα και να λάβουν θέση στο κρίσιμο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου