.

Ολοκληρώνεται ο «προτιμητέος κατάλογος» υποψηφίων για τη Βεύη

Πηγή: Το Βήμα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ιδιωτικοποίηση του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης στη Φλώρινα, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η επιτροπή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έχει συστήσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτης θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών.

Μόλις επιλεγεί ο «προτιμητέος κατάλογος» υποψηφίων, ο υφυπουργός θα ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας), ενώ ο κ. Μανιάτης αξιολογεί προσεκτικά και τις πληροφορίες για τη «στεγανότητα» των προσφορών και τη συνακόλουθη προστασία των υποψήφιων επενδυτών από διαρροές.

«Κλειδί» πάντως για τη λειτουργία του ιδιωτικού λιγνιτωρυχείου είναι η λειτουργία λιγνιτικής μονάδας από τον νικητή, είτε κατά μόνας είτε μαζί με τη ΔΕΗ. Η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, η στενότητα στις χρηματοδοτήσεις και το κόστος των λιγνιτικών ρύπων έχουν απομακρύνει αυτή την προοπτική και ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα είναι ουσιαστικά ο προμηθευτής λιγνίτη στη ΔΕΗ.

Προσφορές έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Τέρνα Ενεργειακή, ΕλλάκτωρΕlpedison, Ομιλος Μυτιληναίου, Ηorizon Μεταλλευτική- ΜΕΤΕ, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ και ΙΝΤΕΡΚΑΤ, καθώς οι τεχνικές- μεταλλευτικές Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Εργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ- ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Εnergen.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου