.

Τρεις Νέες «Καυτές Πατάτες» στα Χέρια της Τίνας

Αναδημοσίευση: energia.gr

Παρέμβαση Κομισιόν για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα - Νέα μεγάλη αύξηση στο τέλος ΑΠΕ ζητεί ο ΔΕΣΜΗΕ - Δεν θέλουν τη λύση των swaps ενέργειας με ΔΕΗ οι εγχώριοι όμιλοι. Τι δείχνουν οι πρωθυπουργικές συστάσεις.

Παρακολουθώντας σχεδόν επί 20 χρόνια το ενεργειακό ρεπορτάζ, νομίζω ότι διάγουμε την δυσκολότερη καθ΄ όλο αυτό το χρονικό διάστημα συγκυρία για την πολιτική ηγεσία του ενεργειακού τομέα, η οποία ανήκει εδώ και έναν χρόνο στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, στην θέση της οποίας, ειλικρινά, δεν θα ήθελα καθ΄οιονδήποτε τρόπο να βρίσκομαι!



Στα γνωστά και πολλά ανοικτά μέτωπα, το ρεπορτάζ της “Α” σήμερα έρχεται να αποκαλύψει τρία νέα και καυτά που έρχονται προς επίλυση στα χέρια της υπουργού. Συγκεκριμένα:



Τα θαλάσσια αιολικά



1) Η Κομισιόν, δια της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών έχει παρέμβει, προφανώς έπειτα από προσφυγή επιχειρηματικού ομίλου, στο ζήτημα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Άριστα πληροφορημένες πηγές μας αναφέρουν ότι στην επιστολή που έχει σταλεί στο τέλος Ιουλίου – έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – επισημαίνεται ότι η απόφαση του υπουργείου να ξεκινήσει διαγωνισμούς και λειτουργεί “απολύτως απαγορευτικά” για την πραγματοποίηση επενδύσεων αλλά και καταργεί τα ώριμα δικαιώματα επενδυτών που είχαν ήδη προχωρήσει σε μελέτες, χωροθετήσεις και λοιπά για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές.



Αλλά η Κομισιόν έχει ενστάσεις και ως προς το μεταβατικό καθεστώς που εφαρμόζει η νέα νομοθεσία, προκειμένου να δοθεί ένα προβάδισμα στη διαγωνιστική διαδικασία για αυτούς ακριβως τους εγχώριους ομίλους που είχαν προχωρήσει σε κάποιο βαθμό τα σχέδιά τους. Και θεωρώντας ότι παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες 17 και 18 του 2004 περί δημοσίων συμβάσεων ζητεί ρυθμίσεις που “δεν θα απαγορεύουν την εξέλιξη των ήδη υπβληθεισών αιτήσεων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αλλά και που θα αποτρέψουν και μελλοντικές παραβάσεις των όρων του ανταγωνισμού στη διαγωνιστική διαδικασία και την εμπλοκή συγχρηματοδοτήσεων των έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Θυμίζουμε ότι μεγάλα off shore έργα έχουν δρομολογήσει οι Iberdrola/Ρόκας, ΓΕΚ-Τέρνα, Ελληνική τεχνοδομική, Κοπελούζος, Ρέστης – Φειδάκης κ.α.



Το τέλος ΑΠΕ



2) Ο ΔΕΣΜΗΕ βρίσκεται στα όρια πτώχευσης, με έλλειμμα 45 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 50 εκατ. ευρώ πέρσι, με τους ορκωτούς ελεγκτές να ζητούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 25 εκατ. ευρώ (51-49 για Δημόσιο και ΔΕΗ). Έτσι, όπως πληροφορείται η “Α”, ο Διαχειριστής έχει εισηγηθεί αύξηση του τέλους των ΑΠΕ – εισπράττεται με τους λογαρισμούς ρεύματος και αποπληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ- για όλους τους καταναλωτές στα 7,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι το τέλος ΑΠΕ έχει οριστεί περίπου στα 1,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά από 1/1/2011, ενώ υπάρχουν διφορετικές χρεώσεις στις εμπορικές και βιομηχανικές καταναλώσεις.

To ελληνικό όχι στο swap



3) Οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι διαφωνούν με την λύση που προκρίνει η ΔΕΗ για την ανταλλαγή ( swap) ενέργειας με την ΔΕΗ, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, πολύ απλά γιατί βλέπουν ότι θα μείνουν εκτός νυμφώνος. Η εγχώρια ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρισμού γίνεται κυρίως από φυσικό αέριο και ΑΠΕ, δηλαδή από ακριβές πηγές και, προφανώς, σε έναν διαγωνισμό ο x εγχώριος όμιλος που θα προτείνει στην ΔΕΗ ανταλλαγή ενέργειας, προκειμένου να πάρει από εκείνη φθηνό ηλεκτρισμό από λιγνίτη, θα είναι κατα πόλυ ακριβότερος σε σχέση με έναν όμιλο του εξωτερικού που θα προτείνει ανταλλαγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς, πετρελαϊκούς, λιθανθρακικούς ή, ακόμη, και πυρηνικούς σταθμούς.



Αυτός είναι ο λόγος που οι Έλληνες ιδιώτες προτιμούν τη λύση της ενοικίασης μονάδων της ΔΕΗ και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι εκτάκτως συναντήθηκε προχτές Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ (είναι ο σύνδεσμος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού) κ. Σάκης Καλλιτσάντσης με την υπουργό ΠΕΚΑ στην Αμαλιάδος.



Όπως δεν είναι και τυχαίες οι αναφορές του πρωθυπουργού, στην διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβολίου, κατά τις οποίες η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει την ελληνική παραγωγή...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου