.

ΥΠΕΚΑ: Εγκύκλιος για την ορθή εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την επεξήγηση επιπρόσθετων σημείων ως προς την υποχρέωση υποβολής μελέτης ενεργειακής απόδοσης και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Στην εγκύκλιο επισυνάπτονται σχέδια φύλλων ελέγχου της εφαρμογής των ελάχιστων προδιαγραφών που θέτει ο ΚΕΝΑΚ, που θα διευκολύνουν τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες στη θεώρηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης. Ακόμη, υπογραμμίζεται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ κατά τη μίσθωση των κτιρίων και διευκρινίζεται ότι:

Από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:
Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.
Από 9 Ιουλίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Παράλληλα, πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και εγκρίθηκε η έκδοση 1.27.9.10 ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εξειδικευμένες εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ότι η θέσπιση του ΚΕΝΑΚ είχε ως αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση της παράβασης της χώρας για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπως αποφασίστηκε επίσημα από το πρόσφατο Κολέγιο Επιτρόπων της ΕΕ.

Το νομικό πλαίσιο, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=338&language=el-GR .

Η Εγκύκλιος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου