.

Απάντηση σε δημοσίευμα για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Κύριοι εκδότες,
Την στιγμή που, ενώ συζητείται, το κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και οι Διοικήσεις των ΤΕΙ της χώρας σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τους και μετά από έντονες αμφισβητήσεις και αντιπαραθέσεις, στα συμπεράσματά τους αναφέρουν ως την πλέον βασική διαπίστωση την απουσία από το κείμενο του θεσμικού ρόλου και φυσιογνωμίας των ΤΕΙ, για τα οποία επιφυλάσσεται «διακριτός» ρόλος στον χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη πατρίδα μας, δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» αναφέρει την σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με κατάργηση των Σχολών και κλείσιμο των Παραρτημάτων του.

Είναι γεγονός ότι τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης βρέθηκαν και αυτά στη δίνη της οικονομικής κρίσης με μεγάλες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις τους με κίνδυνο την πτώση της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση και έρευνα. Αποτέλεσμα των δραστικών αυτών περικοπών για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι η αναπόφευκτη περιστολή των δαπανών για τους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες του Ιδρύματος αλλά και η αναγκαία μείωση των δαπανών σε προγραμματισμένα έργα δημοσίων επενδύσεων. Πιθανές νέες περικοπές της χρηματοδότησης να μας αναγκάσουν να προβούμε σε νέα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει όμως σκέψη καμία για αναστολή λειτουργίας των Σχολών και των Τμημάτων, πολλώ δε μάλλον των Παραρτημάτων μας. Οι φήμες περί κλεισίματος των Παραρτημάτων και μεταφοράς των στην έδρα μας, στην πόλη της Κοζάνης στερούνται λογικής βάσης. Είναι δε έξω από κάθε ορθολογική σκέψη με δεδομένο τις μεγάλες υποδομές που υπάρχουν σε όλα μας τα Παραρτήματα σε κτίρια, επιστημονικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, κυρίως όμως στην επένδυση ανθρώπινου δυναμικού με αιχμή τον φοιτητικό μας πληθυσμό αλλά και την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα, που πραγματικά «στολίζει» την ακριτική Φλώρινα και Καστοριά αλλά και την πόλη των Γρεβενών. Εμείς ως Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα δώσουμε μάχη για την βιωσιμότητα των Παραρτημάτων μας αλλά βεβαίως και ολόκληρου του Ιδρύματος για να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την ανοδική του πορεία εκπληρώνοντας τον στρατηγικό στόχο ανάπτυξης και διατήρησής του στις πρώτες γραμμές όλων των περιφερειακών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δεν γνωρίζω πραγματικά τις πηγές του δημοσιογράφου του «Πτολεμαίου» για τις διαπιστώσεις του, θα ήταν όμως πιο λογικό, κατά την ταπεινή άποψη, να έπαιρνε και την γνώμη της Διοίκησης του Ιδρύματος, πριν τοποθετηθεί για θέματα που την αφορούν.

Χρόνια πολλά

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά

Με ευχές, παρά τις δυσκολίες, για ένα καλύτερο αύριο

Γ. Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος ΤΕΙ Δ.Μ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου