.

ΤΕΕ προς 300 της βουλής: Η διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών αποτελεί αναγκαιότητα δημόσιου συμφέροντος


Εκφράζοντας την αγωνία του ΤΕΕ για το μέλλον του επαγγέλματος του μηχανικού, των κατασκευών, της ανάπτυξης της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή προς τους 300 της Βουλής τους καλεί να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα, ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών, τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τα επονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

Όπως τονίζει, «το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Εννέα στις δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μηχανισμό καθορισμού τους. Σε μια από τις τέσσερις είναι δεσμευτικός, στις υπόλοιπες, στο πλέγμα προδιαγραφών, κανονισμών και ελέγχων που είναι υποχρεωτικά, οδηγούν εν γένει σε πολύ υψηλότερες αμοιβές».
Τα δεδομένα που προκύπτουν από μελέτη του ΤΕΕ, αλλά και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, καθιστούν σαφές – αναφέρεται στην επιστολή – ότι «η διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών αποτελεί αναγκαιότητα υψίστης σημασίας, τόσο για την εξασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών στη χώρα μας όσο και για την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και του Δημοσίου συμφέροντος».
Ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμιά πρόσφατη μελέτη σε σχέση με τις επιπτώσεις του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού. Η κυβέρνηση επικαλείται μελέτη-ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, το γενικό πόρισμα της οποίας περιέλαβε και στο τελευταίο αναθεωρημένο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή του ΙΟΒΕ προς το ΤΕΕ, η μελέτη δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις επιπτώσεις από το επάγγελμα του μηχανικού».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «η μείωση της αμοιβής των μηχανικών θα οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση του χρόνου που διατίθεται για τη μελέτη ενός έργου. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει, για λόγους ασφαλείας, σε υπερδιαστασιολόγηση των κατασκευών με άμεση επίπτωση την αύξηση του κόστους κατασκευής».
Ταυτόχρονα, η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών θα οδηγήσει τους μηχανικούς σε έναν ανελέητο αθέμιτο ανταγωνισμό με θύματα τους ίδιους, την ποιότητα των έργων, το κράτος που θα παρακολουθεί τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και τους ικανότερους να μεταναστεύουν, τα πιο οργανωμένα τεχνικά επιχειρηματικά σχήματα να κλείνουν. Με την ίδια ρύθμιση, το ίδιο το κράτος οδηγεί σε απώλεια πόρων, φόρων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Σε περίπτωση που αυτά τα σχέδια περάσουν, υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης, τότε η κοινή λογική και ο χρόνος θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική», καθώς το κράτος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα χάσουν πάρα πολλά και άμεσα.
«Για άλλη μια φορά καθίσταται φανερό ότι, όταν εξαγγέλλεται μια πολιτική που:
· δεν είναι βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα και ανάγκες, αλλά ιδεοληψίες και
· δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υλοποίησή της,
τότε δεν αντέχει σε μια απλή κριτική και τα αποτελέσματά της είναι αντίθετα από τις επιδιώξεις» τονίζεται στην επιστολή.
Μετά απ’ όλα αυτά το ΤΕΕ καλεί τους 300 της Βουλής να αποτρέψουν κάθε νομοθετική απόπειρα για άνοιγμα του – κατά γενική ομολογία απολύτως ανοικτού – «κλειστού επαγγέλματος» του μηχανικού κατά την αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών.
Σημείωση: επισυνάπτονται, το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων και η μελέτη του ΤΕΕ για όσα ισχύουν ως προς τον Κώδικα Αμοιβών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης που διοργάνωσε στην Αθήνα το ΤΕΕ για το ζήτημα του Κώδικα Αμοιβών, βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/press/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2010/ED2613/2613_DRASTHRIOTHTES.pdf

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου