.

Τεστ αγοράς για τη λιγνιτική ενέργεια της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Ημερησία .

Σε τεστ αγοράς για την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως», ενώ, από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, μετά την έγκριση που έδωσε η εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

Μέσα στον Ιανουάριο η Κομισιόν προτίθεται να διερευνήσει στην πράξη το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού να ανταλλάξουν ηλεκτρική ενέργεια με τη ΔΕΗ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προκειμένου να ελέγξει αν η λύση αυτή μπορεί να προχωρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, προσανατολίζεται εντός των ημερών να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της σχετική πρόσκληση, με στόχο ως το τέλος του μήνα το αργότερο, να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ας σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΔΕΗ έχει έλθει ήδη σε επαφή με αρκετές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι ιταλικές Edison και Sorgenia και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Ανταλλαγή
Το μοντέλο της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από λιγνίτη είναι αυτό που προωθούν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ ως «ισοδύναμη λύση», για την αποφυγή της πώλησης ή της ενοικίασης του 40% των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ ή του ανοίγματος νέων λιγντικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα, τη Δράμα και τη Βεγόρα, όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Μνημονίου, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ακριβής ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα «διατεθεί» με τη μορφή της ανταλλαγής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, οι πληροφορίες όμως συγκλίνουν ότι η ποσότητα θα κλιμακώνεται κατ' έτος, με αρχή το 2011 και τέλος το 2014.

Είναι πιθανόν το 2011 να ξεκινήσει με την ανταλλαγή ισχύος 900 MW για να φθάσει στα 1.500-1.600 MW ως τις αρχές του 2014, που υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί στο 40% της λιγντικής παραγωγής, με την προϋπόθεση ότι ως τότε θα έχουν αποσυρθεί και κλείσει τρεις παλιές λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ, πρόβλεψη που περιέχει άλλωστε το business plan της ΔΕΗ.

Διάθεση
Με τις ανταλλαγές η ΔΕΗ αποκτά τη δυνατότητα να διαθέσει ηλεκτρική ενέργεια σε χώρα του εξωτερικού, εκεί όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία ή οι εταιρείες με τις οποίες θα προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες.

Οσον αφορά στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων (μία ακόμα από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, που απορρέει όμως από ευρωπαϊκές οδηγίες) η ΔΕΗ πραγματοποίησε στις 30 Δεκεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, οι οποίοι ενέκριναν τη μεταβίβαση σε δύο υφιστάμενες θυγατρικές της επιχείρησης του τμήματος της Μεταφοράς (υψηλή τάση) και της Διανομής (μέση και χαμηλή τάση), αντίστοιχα. Οι δύο θυγατρικές, των οποίων το καταστατικό και η επωνυμία θα τροποποιηθούν αναλόγως είναι η «ΔΕΗ - Τηλεπικοινωνίες» και η «ΔΕΗ - Ρόδος».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου