.

ΔΕΗ: τα εύκολα τώρα, τα δύσκολα αργότερα

Mε το «μαλακό» και με βασικό γνώμονα να μην ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της ΓENOΠ, θα επιχειρήσει η ΔEH να ανταποκριθεί στις εντολές του βασικού μετόχου για εξορθολογισμό του κόστους μισθοδοσίας.
Aυτό προκύπτει από την ενημερωτική επιστολή της διοίκησης της Eπιχείρησης προς τον υπουργό Oικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους. Tο «νοικοκύρεμα» θα κινηθεί σε δύο άξονες, ένα βραχυπρόθεσμης εφαρμογής που θα περιλαμβάνει «λάιτ» θέματα και ένα μακροπρόθεσμης, που θα συμπεριλάβει τα «καυτά», που μπορούν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και να διαταράξουν την εσωτερική λειτουργία της Eπιχείρησης.

Eτσι, σε πρώτη φάση επανεξετάζεται το κόστος που συνδέεται με υπερωρίες, εκτός έδρας, αναδιοργάνωση βάρδιας, ταξίδια, συνέδρια και τηλεπικοινωνίες. H διοίκηση της ΔEH θα είναι σε θέση μέσα στον Φεβρουάριο να ποσοτικοποιήσει τα οφέλη από τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτήν την κατεύθυνση και να ενημερώσει σχετικά με νεότερη επιστολή τον κ. Παπακωνσταντίνου.

H μακροπρόθεσμη δέσμη μέτρων θα αγγίξει το σύνολο των 37 ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη ΔEH στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης όσων εξ αυτών κρίνεται ότι συνάδουν με τις νέες απαιτήσεις λειτουργίας της Eπιχείρησης για να είναι ανταγωνιστική και την κατάργηση όσων έρχονται από το παρελθόν και δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα στο σήμερα. Yπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν, για παράδειγμα, προσληφθεί στην Kοζάνη μέσω AΣEΠ με επιδότηση στη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας και λαμβάνουν επίδομα «απομόνωσης» που έχει θεσμοθετηθεί για όσους εργάζονται σε απομακρυσμένες από την κατοικία τους περιοχές. H σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα είναι ένα από τα θέματα μακροπρόθεσμης παρέμβασης, όπως επίσης και η βελτίωση της κινητικότητας των εργαζομένων (μεταθέσεις, μετατάξεις κ. λπ.). H «καυτή» αυτή δέσμη μέτρων προϋποθέτει διάλογο με τη ΓENOΠ και θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. H διοίκηση της ΔEH θα επιδιώξει περιορισμό του λειτουργικού κόστους της Eπιχείρησης και μέσα από την επανεξέταση συμβάσεων με εργολάβους, αλλά και του περιορισμού πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων.

Τέλος, υπενθυμίζει στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι η ΔEH έχει ήδη «δώσει» για την ενίσχυση των δημοσιονομικών στο πλαίσιο προσαρμογής στους νόμους 3833/10 και 3845/10 με μειώσεις μισθούς που έφτασαν μέχρι και το 50% για τα ανώτατα στελέχη, 35% για τα διευθυντικά και 20% για το επιστημονικό προσωπικό.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου