.

Επιπλέον προβληματισμοί για το Φ/Β πάρκο των 200MW

του Φωτιάδη Θεμιστοκλή, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΑΠΘ

Με αφορμή το άρθρο του κου Ευάγγελου Καρλόπουλου και πεπεισμένος πλέον για την προχειρότητα του εγχειρήματος θα αναπτύξω συνοπτικά τους προσωπικούς μου προβληματισμούς. Ο σχεδιασμός για την επίτευξη των στόχων του 20-20-20 σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των δικτύων μεταφοράς των νήσων και διανομής της επικράτειας/ήτοι αδυναμία ένταξης ιδιωτικών ΑΠΕ οδηγεί στην κατασκευή του εν λόγω φωτοβολταϊκού των 200MW.

Το ίδιο σενάριο οδήγησε τη ΔΕΗ να εξαγγείλει το 2007 το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50 MW το οποίο ουδέποτε έγινε διότι εκκρεμεί προσφυγή ενός ιδιώτη και του κυνηγετικού συλλόγου Μεγαλόπολης στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη ΜΠΕ και τις επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής. Επιπρόσθετα ο κος Καρλόπουλος στο άρθρο του αναφέρει μελέτες για επιπτώσεις στη χλωρίδα των υπό εγκατάσταση περιοχών.

Δεδομένης της προσφυγής της Ακρινής στο Συμβούλιο της επικρατείας σχετικά με τη ΜΠΕ του ορυχείου Πτολεμαΐδας, της εκδίκασης της υπόθεσης του ιδιόκτητου αγροτεμαχίου της Μαυροπηγής καθώς και της «εκκρεμότητας» των 1300 στρεμμάτων της Ποντοκώμης συμπεραίνουμε ότι η ΔΕΗ και το δημόσιο αποφασίζουν υπό την πίεση των καταστάσεων.

Η ΜΠΕ των ορυχείων Πτολεμαΐδας του 2009 προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων έκαστο ισχύος 15MW και έναν ηλιοθερμικό σταθμό ισχύος 50MW. Συγκριτικά με το εξαγγελθέν φωτοβολταϊκό πάρκο των 200MW το αποτέλεσμα σε παραγωγή ενέργειας είναι το ίδιο. Μάλιστα τα πλεονεκτήματα του ηλιοθερμικού σταθμού είναι συντριπτικά έναντι του φωτοβολταϊκού. Συνοπτικά ο ηλιοθερμικός σταθμός είναι σταθμός βάσης, εκμεταλλεύεται την υπάρχουσα τεχνογνωσία και προσθέτει καινούρια. Εν ολίγοις σε σχέση με τη ΜΠΕ του 2009 η περιοχή μας δεν κερδίζει τίποτα.

Σύμφωνα τις εξαγγελίες το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ θα αναπτυχθεί παράλληλα με το πάρκο το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι τα πάνελ του πάρκου 200MW είτε θα έρθουν από τις χώρες προέλευσης είτε στην καλύτερη περίπτωση θα συναρμολογηθούν εδώ (τα τζάμια) διότι είναι ασύμφορη η μεταφορά τους. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα γίνει σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή όμως δεν έγινε καμία αναφορά στη φύση της συνεργασίας. Επισημαίνουμε δε ότι τεχνογνωσία στα φωτοβολταϊκά θα αποκτούσαμε αν γινόταν παραγωγή φωτοβολταϊκών κυψελών και αντιστροφέων.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας αναφέρω ότι 153MW υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσοχώρα παραμένουν στα αζήτητα από το 2000 και από φέτος άλλα τόσα στον Ιλαρίωνα. Υπάρχει μήπως προτίμηση στην πηγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας; Ο χρόνος σίγουρα θα δείξει αν υπάρχει προτίμηση στην εθνική προέλευση των πάνελ.
Εύχομαι να μην σας κούρασα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου