.

Ελληνικά "ηλιακά καύσιμα" με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Με 1,75 εκατ. ευρώ για έρευνα στον τομέα των ηλιακών καυσίμων θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ο Δρ Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Πρόκειται για το ερευνητικό έργο ARMOS που εντάσσεται στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο που επιβραβεύει την άριστη ευρωπαϊκή έρευνα σε πρωτοποριακούς τομείς αιχμής για εφαρμογές του μέλλοντος.
Ο Δρ Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι μέλος του Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. Το ερευνητικό έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από το ERC, έχει τον τίτλο ARMOS-Advanced Multifunctional Reactors for Green Mobility and Solar Fuels (Προηγμένοι Πολύ-λειτουργικοί Αντιδραστήρες για Πράσινη Κινητικότητα και Ηλιακά Καύσιμα) και αφορά την ανάπτυξη "ηλιακών καυσίμων" με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια.

Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο Δρ. Α. Κωνσταντόπουλος, τα τελευταία 20 χρόνια, στην επιστημονική περιοχή των καταλυτικών αντιδραστήρων για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων. Το πεδίο επεκτείνεται πλέον στον τομέα των ηλιοθερμοχημικών αντιδραστήρων, που αποτελούν μια αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Δρ. Α. Κωνσταντόπουλος έχει αποσπάσει ήδη πολλές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Descartes (2007), το Διεθνές Βραβείο "International Partnership for the Hydrogen Economy" (2006) και το Διεθνές Βραβείο "Global 100 Ecotech" (EXPO 2005) για την τεχνολογία πράσινης ενέργειας HYDROSOL, η οποία επεκτείνεται και διευρύνεται με το νέο έργο ΑRMOS. Το έγκυρο περιοδικό New Scientist (Αύγουστος 2010) αναφέρθηκε ήδη στην προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση ως "The Next Best Thing to Oil". Σημειώνεται ότι το έργο HYDROSOL που αφορά την παραγωγή υδρογόνου από υδρατμούς και ηλιακή ενέργεια, έχει παρουσιαστεί στο "Καινοτομια, Έρευνα και Τεχνολογία" (τ.58) (www.ekt.gr/kainotomia). Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται και συνέντευξη του Δρ. Α. Κωνσταντόπουλου.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΕΕ, το ερευνητικό έργο ARMOS αναμένεται να συμβάλει στην επιστημονική εξέλιξη αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Ο Δρ. A. Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει πως η χρηματοδότηση έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την επιστημονική κοινότητα και τη χώρα, ενώ συμπίπτει με τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΕΤΑ. Η αναγνώριση αυτή θα δώσει σημαντική ώθηση στις προσπάθειες για περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας με στόχο το ανεξάρτητο και καθαρό ενεργειακό μέλλον στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΤΧΗΔ/ΕΚΕΤΑ, ΤΘ 361, Θέρμη Θεσσαλονίκη 57001, e-mail: agk@cperi.certh.gr, Τηλ. 2310 498112, 498192, Fax 2310 498190.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), ιδρύθηκε το 2005 με αποστολή την προαγωγή της επιστημονικής αριστείας στην Ευρώπη υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τους πλέον άριστους και δημιουργικούς επιστήμονες ώστε να υλοποιήσουν την έρευνα της επιλογής τους. Η επιχορήγηση ERC Advanced Grant, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ του 7ου ΠΠ, απονέμεται σε έμπειρους ερευνητές, με διεθνή αναγνώριση που διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα με χαρακτηριστικά διεπιστημονικότητας, σε θέματα αιχμής. Ο ερευνητής μπορεί να προτείνει θέμα της απολύτου επιλογής του το οποίο θα ερευνήσει σε φορέα υποδοχής που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ. Οι τρέχουσες προκηρύξεις αφορούν την επιχορήγηση έμπειρων ερευνητών (Advanced Grants) με καταληκτικές ημερομηνίες στις Φεβρουαρίου (Φυσικές Επιστήμες/Μηχανική), στις 10 Μαρτίου (Επιστήμες Υγείας) και στις 6 Απριλίου 2011 (Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Χριστίνα Πασκουάλ (τηλ.: 210 7273920, e-mail: cpascual@ekt.gr, http://helpdesk.ekt.gr).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΕΤΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου