.

Πρόταση Ιδιωτών για Δημοπρασίες 700 MW από Λιγνίτες

Από το energia.gr...

Με μία νέα πρόταση “κατέβηκαν” στη χτεσινή συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού: παράλληλα με τα swaps ηλεκτρικής ενέργειας, να “τρέξουν” και δημοπρασίες για περίπου 700 μεγαβάτ από λιγνίτες. Η πρόταση θα αναλυθεί την Δευτέρα, ενώ η ΔΕΗ εμφανίζεται αντίθετη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκτόξευσης της Οριακής Τιμής Συστήματος με συνέπειες για την ίδια και τους καταναλωτές.

Μία ακόμη πρόταση σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς έχει στα χέρια της η κα. Τίνα Μπιρμπίλη από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Κώστας Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ. Νίκος Βασιλάκος συναντήθηκαν με τον προέδρο και τον γενικό διευθυντή του ΕΣΑΗ κ.κ. Σάκη Καλλιτσάντζη και Μιχάλη Κακαρά, τους επιχειρηματίες Ευάγγελο Μυτιληναίο και Γιώργο Περιστέρη, τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό και τους εκπροσώπους των ομίλων Ελληνικών Πετρελαίων κ. Θεόδωρο Βάρδα και του ομίλου Κοπελούζου κ. Ανδρέα Διαμαντόπουλο.

Αντικείμενο – τι άλλο – η απελευθέρωση της λιγνιτικής αγοράς, με φόντο τις ζυμώσεις περί της ελληνικής πρότασης για τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, η διαβούλευση της Κομισιόν για την οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Και οι ιδιώτες ζητούν μια παράλληλη προς τα swaps διαδικασία με δημοπρασίες για 700 μεγαβάτ από λιγνιτικές μονάδες που θα έχουν μια μεταβατική λογική και θα λειτουργήσουν για τον επόμενο 1 με 1,5 χρόνο. Η λογική της πρότασης εστιάζεται στο ότι οι ιδιώτες παραγωγοί, έχοντας διαθέσιμη την ισχύ από λιγνιτικές μονάδες, θα μπορούν να δίνουν προσφορές για την πώληση αυτής στην χονδρική αγορά (pull).

Το υπουργείο έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό στην πρόταση, αναμένει ωστόσο περισσότερα στοιχεία και μια αναλυτικότερη περιγραφή της σε νέα συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Αντιδρούν ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση της ΔΕΗ είναι αρνητική. Πηγές της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού αναφέρουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες να θέτουν προσφορές σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από την τρέχουσα Οριακή Τιμή Συστήματος – με την ισχύ των 700 μεγαβάτ να εντάσσεται, σε κάθε περίπτωση, στον ημερήσιο προγραμματισμό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες - ευνοώντας και την αποπληρωμή των μονάδων φυσικού αερίου με μεγαλύτερες τιμές.

“Η πρακτική αυτή”, αναφέρει αρμόδιος παράγων από την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, “θα έχει ως αποτέλεσμα να χειραγωγηθεί ανοδικά η ΟΤΣ και είτε να πιεστεί σημαντικά η κερδοφορία της ΔΕΗ είτε να επιβαρυνθούν, μέσω της μετακύλισης του κόστους, οι καταναλωτές”.

Ανάλογες επιφυλάξεις για μία τέτοια εξέλιξη εκφράζουν και οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι από την πλευρά τους ζητούν να είναι παρόντες και οι ίδιοι στη διαδικασία απελευθέρωσης της λιγνιτικής αγοράς.

Διαβάθμιση των ΑΔΙ

Το όλο ζήτημα θα εξετασθεί, προφανώς με προσοχή, από το ΥΠΕΚΑ και την ΡΑΕ, ενώ οι ιδιώτες επανήλθαν στο παλαιότερο αίτημά τους για διαβάθμιση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα.

Προηγούμενη σχετική πρόταση της ΡΑΕ προέβλεπε είτε να χορηγούνται λιγότερα ΑΔΙ στις ρυοπογόνες μονάδες είτε να έχουν αυτά μικρότερη αξία, ξεκινώντας από τις 12.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες και φτάνοντας στις 75.000 ευρώ για τις πλέον σύγχρονες και “καθαρές” μονάδες φυσικού αερίου.

Στην λογική της ΡΑΕ, το μέσο κόστος των ΑΔΙ δεν αλλάζει από τις 42.500 ευρώ, ούτως ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση της Οριακής Τιμής Συστήματος.

ΙΤΟ και market operator

Κατά τα άλλα, συζητήθηκε η διαδικασία εφαρμογής του μοντέλου ΙΤΟ στην διαχείριση της αγοράς ηλεκτρισμού και με ικανοποίηση οι ιδιώτες άκουσαν την κα. Μπιρμπίλη να επιβεβαιώνει ότι η θυγατρική εταιρεία (market operator) του ΙΤΟ – ο τελευταίος, ως γνωστόν, θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ – θα έχει μετασχηματισθεί έως την 1/1/2014 σε οργανισμό που θα εξυπηρετεί το λεγόμενο European Target Model και θα λειτουργεί, ουσιαστικά, το σύνολο της αγοράς, έναντι δύο, μόλις, περιορισμένης σημασίας αρμοδιοτήτων (day ahead schedule και settlement) που αναλαμβάνει τώρα.

Τόσο οι ρυθμίσεις για τον ΙΤΟ στην αγορά ηλεκτρισμού όσο και το κεφάλαιο της λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου, που θα ενταχθούν στο νόμο για την εφαρμογή του λεγόμενου Γ΄Ενεργειακού Πακέτου στην χώρα μας, θα αποσταλούν στην Κομισιόν προς έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι οι Βρυξέλες έχουν ήδη δώσει το “O.Κ.” για τα κεφάλαια του νόμου που αφορούν την ισχυροποίηση της ΡΑΕ και την προστασία του καταναλωτή. Σε μία πρώτη παρουσίαση των βασικών αρχών αναμένεται να προβεί η Τίνα Μπιρμπίλη την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, εκτός πια αν υπάρξουν εκπλήξεις από πλευράς Κομισιόν, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου