.

Ευρωπαική Επιτροπή:Προβληματισμός για το «κοινωνικό κόστος» στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά στις ανησυχίες για το κοινωνικό κόστος που ενδέχεται να έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κάνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο κειμένου υπό τον τίτλο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Οικονομική Βοήθεια προς Χώρες της Ευρωζώνης», το οποίο επεξεργάσθηκε η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων.

Μια από τις ερωτήσεις έχει τίτλο «τι γίνεται με το κοινωνικό κόστος του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα; (What about the social costs of the adjustment programme in Greece? )Στην απάντησή τους οι κοινοτικοί αναφέρουν: «Το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την κοινή αποστολή Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών στις 2 Μαϊου 2010 απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και δε θα αντιστρέψει την οικονομία εν μια νυκτί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον».

«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Κομισιόν αναμένει η εφαρμογή του προγράμματος να οδηγήσει σε μια πιο δυναμική οικονομία που θα αποδώσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευμάρεια», προστίθεται.

«Η συμφωνία», αναφέρεται, «διασφαλίζει πως το βάρος της προσαρμογής κατανέμεται δίκαια κι οι πολιτικές προσαρμογής σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουν τους πλέον ευάλωτους στην κοινωνία από τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης. Αντιθέτως, εκείνοι που μέχρι τώρα δεν έφεραν δίκαιο μερίδιο των φορολογικών βαρών θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στη δημοσιονομική προσαρμογή».

«Ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν, οι αμειβόμενοι με το ελάχιστο έχουν προστατευθεί. Επιπλέον, οι ελάχιστες συντάξεις και τα εργαλεία οικογενειακής στήριξης δε θα περικοπούν κι οι πλέον ευάλωτοι θα αποζημιωθούν από τυχόν αρνητικές συνέπειες των πολιτικών», επισημαίνεται στο κείμενο της Κομισιόν που καταλήγει ως εξής:

«Προκειμένου να εξηγήσει καλύτερα τη θέση της και να προωθήσει συναίνεση σε πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης, η κυβέρνηση θα καλέσει τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να υπογράψουν ένα κοινωνικό σύμφωνο για το σύνολο της διάρκειας του προγράμματος. Υπάρχει ένας κοινός στόχος: να διατηρηθεί ισχυρή κοινωνική συνοχή, να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να διασφαλισθεί η απασχόληση. Πρέπει να υπογραμμισθεί πως το κόστος για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό θα ήταν πολύ υψηλότερο χωρίς την ουσιαστική χρηματοδοτική υποστήριξη που παρείχαν τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ».

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, δεν αρνούνται τη μείωση μισθών στο δημόσιο και τη μείωση των συντάξεων, επιμένοντας πως «το πρόγραμμα είναι μονόδρομος και το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς το πρόγραμμα».

Το αυθεντικό κείμενο μπορείτε να δείτε εδώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου