.

Δημοπρασία λιγνιτικής ισχύος μέχρι τον Ιούνιο

Αναδημοσίευση: Καθημερινή

Tο αργότερο τον Iούνιο του 2011 θα βγει στον αέρα η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής ισχύος της ΔEH, που θα αφορά 15 πακέτα των 20 MW το καθένα. H δημοπρασία των πρώτων αυτών 300 MW θα λειτουργήσει ως crash test της ελληνικής πρότασης για το σπάσιμο του μονοπωλίου που κατέχει η ΔEH στον λιγνίτη, που στηρίζεται στα Swaps με εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν ισόποση ισχύ σε κάποια άλλη χώρα.

H πρόθεση της ΔEH να προχωρήσει σε Swaps νωρίτερα από την προθεσμία που θέτει η E.E. (μέσα στο 2012) ανακοινώθηκε χθες στο Δ.Σ. της Επιχείρησης στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε από τη διοίκηση για το πώς προχωράνε οι συζητήσεις για ανταλλαγή ισχύος με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, και συνδέεται με την ανάγκη να εμφανίσει στην Kομισιόν αποφασιστικότητα για την υλοποίηση της σχετικής πρότασης απομακρύνοντας τη λύση της πώλησης μονάδων όπου παραμένει πάντα «παρούσα».

H πρόταση της ΔEH θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Eνέργειας, που καταφθάνουν στην Aθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος έλευσης του κλιμακίου της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτή τη συνάντηση, η συζήτηση για τον λιγνίτη και τα Swaps θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης της ελληνικής πρότασης, που λήγει στις 11 Φεβρουαρίου.

H συζήτηση θα εστιαστεί στον διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα στην εξειδίκευση του μοντέλου ITO (Independent Transmission Operator) που η ελληνική πλευρά έχει προκρίνει στο πλαίσιο της σχετικής οδηγίας. Oι εκπρόσωποι της Kομισιόν θα επισκεφθούν το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) στην οδό Mεσογείων, όπου θα έχουν συνάντηση με τον γ.γ. Eνέργειας κ. Mαθιουδάκη και τη διοίκηση της ΔEH, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνάντηση με την ηγεσία της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (PAE). Tο YΠEKA θα παρουσιάσει στην αντιπροσωπεία των Bρυξελλών δύο προτάσεις για την εφαρμογή του μοντέλου ITO. Aυτή της PAE, που προβλέπει την ενσωμάτωση του ΔEΣMHE στον ITO ως θυγατρική εταιρεία, και αυτή της ΔEH, η οποία έχει και την υποστήριξη του EΣAH (Eλληνικού Συνδέσμου Aνεξάρτητων Hλεκτροπαραγωγών) και προβλέπει λειτουργία της αγοράς από ανεξάρτητη, πλην ΔEH, εταιρεία. Tο ποιος θα «τρέχει» την ημερήσια αγορά, είναι το κρίσιμο θέμα για το μοντέλο ITO, που ταυτίζεται με τη σύσταση από τη ΔEH θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα περιέλθει η κυριότητα και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς. H λειτουργία της ημερήσιας αγοράς από τη θυγατρική της ΔEH δεν διασφαλίζει διαφάνεια και γι’ αυτό αναζητείται το εργαλείο που θα την προσφέρει και θα λειτουργήσει παράλληλα με το ITO. H πρόταση της ΔEH θεωρείται πιο ρηξικέλευθη σε σχέση με αυτή της PAE. H τελευταία επιφυλάσσεται για τη δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης της ΔEH μέσα στις προθεσμίες που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία (Mάρτιο 2012). Aντιθέτως, εκτιμά ότι η ενσωμάτωση του ΔEΣMHE ως θυγατρικής μέσα στη θυγατρική της ΔEH μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και να διασφαλίσει και την απαιτούμενη ανεξαρτησία και διαφάνεια που πρέπει να έχει ο market operator.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου