.

«Ρεύμα» χορηγιών στη ΓΕΝΟΠ

Από το Έθνος...

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος είχε παραδεχθεί ότι το συνδικάτο είχε λάβει έντοκο δάνειο ύψους 500.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δράσεις του πανελλαδικά, επειδή δεν δεχόταν... «χορηγίες».

Τρεις μήνες αργότερα ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα δυναμικότερα σωματεία στην... Ευρώπη δέχεται «επιχορηγήσεις» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εδώ και πολλά χρόνια -ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση- οι οποίες κρίνονται μάλλον υπερβολικές για τις ανάγκες της ΓΕΝΟΠ, αφού σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα... 3 εκατ. ευρώ.
«Ρεύμα» χορηγιών στη ΓΕΝΟΠ

Οργανωμένη προσπάθεια. Και μπορεί οι επικεφαλής του σωματείου να κάνουν λόγο για οργανωμένη προσπάθεια σπίλωσης της ΓΕΝΟΠ ώστε να... κλείσει το στόμα της σε σημαντικά θέματα που έχουν ως επίκεντρο τη ΔΕΗ (ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, πώληση λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.), ωστόσο, σε μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι Eλληνες δέχονται απανωτά «χτυπήματα» στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, χρήσιμο θα ήταν το σωματείο να διευκρινίσει πού ακριβώς «πάνε» τα χρήματα των διόλου... ευκαταφρόνητων κρατικών επιχορηγήσεων.

Ασφαλώς, σημαντικό μέρος των επιχορηγήσεων αυτών κατευθύνεται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, ταξίδια (προγράμματα κοινωνικού και αγροτικού τουρισμού) και οδοιπορικά των εργαζομένων (στο εξωτερικό).

Από το 1999 μέχρι και το 2010 οι συνολικές επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αλλά και την ΟΚΔΕ-ΔΕΗ (τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων της επιχείρησης) ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, την τελευταία τετραετία (όπου είχαμε διαφορετικές κυβερνήσεις) οι ετήσιες «χορηγίες» ήταν σταθερά πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ, με το απόλυτο ρεκόρ επιχορηγήσεων να εμφανίζεται το 2006 με... 4,7 εκατ. ευρώ!

Οι επιχορηγήσεις προς το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ έχουν... διακομματικό χαρακτήρα. Οι... γενναίες «ενέσεις» κεφαλαίων ξεκίνησαν ύστερα από την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο του 2001 καθώς επί ημερών Στέργιου Νέζη οι επιχορηγήσεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε ετήσια βάση το 1 εκατ. ευρώ το 2002, όταν μία χρονιά νωρίτερα ανέρχονταν μόλις σε 363 χιλ. ευρώ.

Το μεγάλο «πάρτι»
Στα επίπεδα αυτά κινήθηκαν οι επιχορηγήσεις καθ’ όλη τη θητεία του κ. Νέζη, ωστόσο το μεγάλο «πάρτι» φαίνεται πως άρχισε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Και πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η εκτόξευση των κονδυλίων στα 3,58 εκατ. ευρώ επί ημερών Γιάννη Παλαιοκρασσά και στα επίπεδα-ρεκόρ των 4,7 εκατ. ευρώ επί διοικήσεως Δημήτρη Μανιατάκη.

Οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ (αλλά και την ΟΚΔΕ από το 2007) συνεχίστηκαν και επί ημερών του Τάκη Αθανασόπουλου σε επίπεδα σταθερά άνω των 3 εκατ. ευρώ, εικόνα όμως η οποία δεν άλλαξε και με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με επικεφαλής στη ΔΕΗ τον Αρθούρο Ζερβό), το οποίο προσέθεσε άλλα 3,1 εκατ. ευρώ στον «κορβανά» του Σωματείου το 2010.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο 2010, όπου η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ έκανε λόγο μόνο για το δάνειο των 500 χιλ. ευρώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σωματείο έλαβε ακόμη 534 χιλ. ευρώ για την «Κάλυψη ετήσιων δαπανών προϋπολογισμού ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ» και την «Κάλυψη Δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν θέματα της ΔΕΗ», καθώς και 72 χιλ. ευρώ για την «Κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εξωτερικό».

Παράλληλα, εντός του 2010 η ΟΚΔΕ-ΔΕΗ ενισχύθηκε με ποσό 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 1,885 εκατ. ευρώ αφορούν σε «κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων» και οι υπόλοιπες 610 χιλ. ευρώ αφορούν στην... «κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις».

Ετσι, το σύνολο των ενισχύσεων προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ ξεπέρασε πέρυσι τα 3,1 εκατ. ευρώ.

Το «χρυσό» των Ολυμπιακών

Μέσω θεσμοθετημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες συμφωνήθηκαν με τις εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΗ, έχουν γίνει όλες οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ-ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για χρήματα του... λαού, αλλά για μέρος των μισθών του προσωπικού της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά την... απότομη αύξηση των κονδυλίων του 2005 (περίπου στα 3,6 εκατ. ευρώ), ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, επισημαίνει ότι πρόκειται «για μια απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σιούφα, να δώσει εν είδει μπόνους μία έξτρα ανταμοιβή 2,5 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους της επιχείρησης που εργάστηκαν σκληρά για αρκετά χρόνια, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο ηλεκτροδότησης της χώρας το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας».

* 7.300 οι εργαζομενοι που μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η μέση ετήσια επιχορήγηση ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ την περίοδο 2005 - 2010
* 4,7 εκ. ευρώ οι επιχορηγήσεις - ρεκόρ που δόθηκαν το 2006 επί ημερών Μανιατάκη
* 2005 στα 2,5 εκ. ευρώ το μπόνους του Σιούφα για τους Ολυμπιακούς

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου