.

Eως τον Ιούνιο του 2013 πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Από την express.gr...

ΠΛHPH απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έως τον Ιούνιο του 2013, η οποία θα σημάνει νέες αυξήσεις για τους τελικούς καταναλωτές, άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αλλά και ανάθεση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ανεξάρτητο φορέα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόσβαση και των ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος και απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στα νησιά, προβλέπει η τέταρτη κατά σειρά επικαιροποίηση του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.
Oπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο 4ο μνημόνιο, η κυβέρνηση εντός του επόμενου τριμήνου καλείται:
• Να αρχίσει την εφαρμογή του σχεδίου για το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σε ιδιώτες.
• Να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για το άνοιγμα σε ιδιώτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
• Να αρχίσει την υλοποίηση της δέσμευσής της να αναθέσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε έναν ανεξάρτητο φορέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη παράγοντες εμπλεκόμενοι με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιώτες παραγωγοί, προμηθευτές, αλλά και μεγάλοι καταναλωτές) εν όψει της δημιουργίας του ανεξάρτητου φορέα θέτουν θέμα δυνατότητας πρόσβασης στη φθηνή (οι αποσβέσεις των μεγάλων φραγμάτων έχουν ήδη γίνει) υδροηλεκτρική παραγωγή.
• Να αρχίσει να εφαρμόζει τον μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα αντικατοπτρίζουν πλήρως το κόστος παραγωγής για το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση τις ευάλωτες ομάδες.
Εξάλλου, όπως προβλέπεται στο 4ο μνημόνιο και προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι διαχωρισμένη πλήρως από τη διανομή και την παραγωγή, η κυβέρνηση:
• Υιοθετεί απόφαση με τις διατυπώσεις της αποδέσμευσης του χειριστή του συστήματος μεταφοράς, εξασφαλίζοντας έγκαιρες αναθέσεις διαχείρισης, και υιοθετεί την απαραίτητη νομοθεσία για τη διασφάλιση της δημιουργίας πλήρως αποδεσμευμένων χειριστών συστήματος μετάδοσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο 2012.
• Εξασφαλίζει τη δημιουργία και την αποτελεσματική λειτουργία ενός ανεξάρτητου χειριστή συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Μεταβιβάζει στη ΡΑΕ όλες τις ρυθμιστικές εξουσίες που αποδίδονται από την Ε.Ε. στους ρυθμιστές ενέργειας, όπως αδειοδότηση, πρόσβαση στο δίκτυο, χρεώσεις δικτύου, επίβλεψη αγοράς.
• Υιοθετεί μέτρα για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου