.

ΓΕΝΟΠ: Ξεχάστε το Φωτοβολταϊκό των 200MW χωρίς υπογραφές για την Πτολεμαΐδα 5

Από το energia.gr...

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προειδοποίησαν την διοίκηση της εταιρείας και τον πρόεδρο, Αρθούρο Ζερβό, πως αν δεν πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή της λιγνιτική μονάδας τηςΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η διοίκηση καλά θα κάνει να ξεχάσει το φωτοβολταϊκό των 200 MW που έχει εξαγγείλει.

Το σωματείο Σπάρτακος απέστειλε αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια συνάντησης των συνδικαλιστών με τον Αρθούρο Ζερβό, στην οποία έθεσαν και το θέμα των προσλήψεων και της συνέχισης των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης στο λιγνίτη.

Το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών εστιάζεται στις λιγνιτικές μονάδες, τις μόνες που διασφαλίζουν τη στήριξη της απασχόλησης, όπως αναφέρει το euro 2day .gr. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για τις συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορώνγια την ανάληψη του έργου.

Ο διαγωνισμός του έργου, με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 1,3 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), έχει προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2010, με αρχική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου. Από τότε, η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών μετατίθεται συνεχώς και πρόσφατα μετατέθηκεγια τις 19 Απριλίου,με δικαιολογητικό οτι μια ενδιαφερόμενη κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η Ιαπωνική Hitachi, λόγω του σεισμού, δεν προλαβαίνει να είναι έτοιμη.

Υπάρχει και το προηγούμενου του πρώτου διαγωνισμού που κρίθηκε άγοντος, τεχνητά για πολλούς, καθώς η διαστασιολόγηση ήταν εκτός συνθηκών αγοράς (ισχύς έως 400 μεγαβάτ) με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία προσφορά.

Ο νέος διαγωνισμός γίνεται για μονάδαμε ισχύ 550-660 μεγαβάτκαι με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης με ισχύ 140 θερμικά μεγαβάτ. Ωστόσο και στο διαγωνισμό αυτό, έχουν προκύψει προβλήματα, σε ό,τι αφορά στη διατύπωση όρων για την ευθύνη των συμμετεχόντων στις κοινοπραξίες, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους μεγαλύτερους παίκτες της διεθνούς αγοράς, να αρνούνται να τους αποδεχτούν.

Αναφορικά με τους συνδικαλιστές και τη στάση που θα τηρήσουν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σπάρτακος, αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Αυτό που γι΄αυτούς φαντάζει "χρυσό χάπι" (ήτοι, η κατασκευή του φωτοβολταϊκού στην περιοχή μας), για εμάς δεν είναι παράμία ασπιρίνη στον πονοκέφαλοπου μας δημιουργούν καθημερινά με την ολιγωρία και την προκλητικότητά τους και αρνούμαστε να την καταπιούμε.

Αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε τα θέματα που αποτελούν για εμάς την αιχμή του δόρατος (μονάδες, προσλήψεις, λιγνίτες, περιβάλλον), για να αναλωθούμε, να υποκύψουμε και να συμβιβαστούμε με τις φωτοβολταϊκές κομπρέσες που μας πλασάρουν, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Η μέχρι τώρα αγωνιστική - διεκδικητική μας πορεία εξάλλου, έχει αποδείξει ότι αν χρειαστεί, θα φέρουμε τα πάνω κάτω καιθα επιτρέψουμε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού, ΜΟΝΟ αφού θα έχουν πέσει οι υπογραφές με την ανάδοχη εταιρία για την κατασκευή της μονάδας, στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου τηςΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου