.

«Παγωμένη» η αιτία ανόδου της στάθμης των θαλασσών

Από το http://www.newsbeast.gr

Οι πάγοι της Γροιλανδία και της Ανταρκτικής που λιώνουν αναδεικνύονται πλέον στην κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως.

Ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στις δύο ηπείρους, σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικάνικης Ένωσης Γεωφυσιολόγων, έχει πλέον ξεπεράσει το ανάλογο φαινόμενο στα παγόβουνα και τους πολικούς πάγους. Τα συμπεράσματα της 20χρονης έρευνας θα δημοσιευθούν αναλυτικά στην επιθεώρηση του οργανισμού, αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, στην οποία συμμετείχε και ένα μέλος από τα εργαστήρια της αμερικανικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας, οι παγετώνες στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική έχασαν κατά μέσο όρο 475 γιγατόνους από τη μάζα τους, κάθε έτος κατά την περίοδο της μελέτης του φαινομένου, ενώ τα παγόβουνα και οι πάγοι των πόλων μόλις 402 γιγατόνους.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μόνο από την τήξη των δύο παγετώνων φθάνει τα 1,3 χιλιοστά το χρόνο κατά μέσο όρο ή τα 15 εκατοστά μέχρι το 2050. Έκτιμάται ότι η άνοδος της στάθμης θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που προέβλεπε η δραματική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το 2007 το Διεκυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Η τήξη των πάγων οφείλεται στην αυξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τα αέρια της καύσης των υδρογοναθράκων, εξαιτίας της υπερβολικής τους χρήσης, στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου