.

Διαδικασίες εξπρές για αγωγούς αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας

Αναδημοσίευση imerisia.gr...

Διαδικασίες-εξπρές για την προώθηση των αδειοδοτικών πράξεων που σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τις έρευνες πετρελαίου και τη σύσταση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου ως εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ρυθμίζει θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τα σχετικά έργα. Παράλληλα εξατομικεύονται οι φορείς εκτέλεσης ως νομικά πρόσωπα εταιρικής μορφής, για τα οποία θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με στόχο την επιτάχυνση των έργων. Οι διατάξεις αυτές έχουν προστεθεί στο νομοσχέδιο που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και αφορούν τις απαλλοτριώσεις εδαφών στη διαδρομή που θα ακολουθήσει κ.λπ.

Ρυθμίσεις
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ίδρυση των τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Η επιλογή των ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις νέες ΕΠΑ θα γίνει με διαγωνισμό. Με άλλη ρύθμιση, επεκτείνεται η απαλλαγή του ΚΑΠΕ από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για πειραματικές ή εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ισχύος ως 5 MW όπως και για έργα ανανεώσιμης ενέργειας ως 5 ΜW, ακόμα και όταν εγκαθιστά τέτοιους σταθμούς για λογαριασμό των ΟΤΑ. Τέλος, προωθούνται ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας, η διευκόλυνση των επενδύσεων σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου