.

H πρόταση για τις ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας (swaps), δεν «περπατάει»;

Από capital.gr...

Ενημέρωση προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η πρόταση για τις ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας (swaps), δεν «περπατάει» έχει φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες στην οδό Αμαλιάδος και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι τα swaps προτάθηκαν από ελληνικής πλευράς ως ισοδύναμο μέτρο για την αποτροπή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της γνωστής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το μονοπώλιο της ΔΕΚΟ στους λιγνίτες.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση ανταγωνισμού και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 22 ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση της Ε.Ε. δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πρόταση ανταλλαγών ενέργειας στην μορφή που προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου το ΥΠΕΚΑ καλείται να καταθέσει νέα εναλλακτική βελτιωμένη πρόταση. Επισήμως δεν έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τη διεύθυνση ανταγωνισμού, ωστόσο το αποτέλεσμα της διαβούλευσης της Κομισιόν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο ΥΠΕΚΑ.

Να θυμίσουμε ότι η πρόταση για τα swaps όπως είχε κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, εμφάνιζε μια σειρά από προβλήματα, σύμφωνα με τα όσα είχαν σχολιάσει αρμόδιες πηγές της αγοράς. Καταρχάς, οι ανταλλαγές ήταν απαγορευτικές για τους εγχώριους παίκτες της αγοράς, εφόσον δεν έχουν φυσική παρουσία (μονάδες) σε ξένες αγορές ηλεκτρισμού, πρόβλεψη που όπως υποστηρίζουν οι εγχώριοι παραγωγοί, θα οδηγούσε ούτως ή άλλως σε αδιέξοδο τα swaps με την... «πρώτη προσφυγή». Ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα της διαδικασίας, σύμφωνα με την αγορά, αφορά στο ότι οι ανταλλαγές δε δίνουν διαχείριση της λιγνιτικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά παρά μόνο ένα premium «χρηματιστηριακού» χαρακτήρα, με μηδαμινό ενδιαφέρον για διεθνείς εταιρείες utilities. Τέλος η διαδικασία αυτή, όπως υποστηρίχθηκε και στο πλαίσιο του market test, δεν προσφέρει ισοδύναμη λύση στο ζητούμενο της ισότιμης πρόσβασης των ιδιωτών στο μείγμα παραγωγής λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ώστε να απελευθερωθεί πραγματικά η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Η αρνητική απάντηση της Κομισιόν, οδηγεί εκ νέου το ΥΠΕΚΑ στην κατάρτιση της τελικής εναλλακτικής πρότασης που θα αποστείλει στην Κομισιόν και η οποία για να έχει τύχη θα πρέπει να ικανοποιεί τα ζητούμενα της αγοράς, ούτως ώστε και να προκαλέσει τη συμμετοχή παικτών στη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων έχει προταθεί να τεθούν προς ανταλλαγή συγκεκριμένες μονάδες, η παραγωγή των οποίων θα περάσει υπό τη διαχείριση της εταιρείας που θα κάνει «swap» με τη ΔΕΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία θα αποφασίζει για το πότε η μονάδα θα μπαίνει στο σύστημα, με τι τιμές και τι προσφορές

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου