.

Χτες ήταν το Τσέρνομπιλ, Σήμερα η Φουκουσίμα, Αύριο ποιος ;;


Πριν 25 χρόνια  ήταν το Τσερνομπιλ

®     Εκλύθηκε 200 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από αυτή των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
®     350.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τις μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές. Ωστόσο 9500 άτομα ζουν ακόμη σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.
®     9.000 θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου (με βάση τα επίσημα στοιχεία). Ανεξάρτητοι επιστήμονες όμως ανεβάζουν τα θύματα στα 30.000-60.000.
®     4.000 κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία (μέχρι το 2005) σε ανθρώπους που ήταν κάτω των 18 ετών όταν συνέβη το Τσέρνομπιλ.
®     7.000.000 άνθρωποι παίρνουν ειδικά επιδόματα, συντάξεις και ιατρική φροντίδα, ως έμμεσα ή άμεσα θύματα του Τσέρνομπιλ
®     91.000 άτομα (μαζί με τα παιδιά τους) έχουν αναγνωριστεί ως μόνιμα ανάπηροι του Τσερνομπιλ
®     Η οικονομική ζημιά μόνο της Ουκρανίας θα ξεπεράσει τα 165.000.000.000 € μέχρι το 2015.

®     Στα ελληνικά εδάφη υπάρχει ακόμη ραδιενεργό καίσιο από το Τσερνομπιλ


Σήμερα είναι η Φουκουσίμα
®     1.850 φορές περισσότερο ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό
®     Έκλυση ραδιοτοξικών στοιχείων (καίσιο, πλουτώνιο, ουράνιο) σε επικίνδυνα επίπεδα που δεν έχουν πλήρως καταμετρηθεί
®     Εκκένωση του πληθυσμού σε ακτίνα 20 χλμ (ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 30 χλμ).
®     Χιλιάδες άτομα αναμένεται να προσβληθούν από ασθένειες,  καρκίνους του θυρεοειδούς, λευχαιμίες κλπ. Κάθε αποτίμηση είναι ακόμη πρόωρη καθώς η διαρροή ραδιενέργειας θα συνεχίζεται για μήνες και η ασφαλής εξουδετέρωση 10.000 ράβδων πυρηνικού καυσίμου θα διαρκέσει πολύ
®     Ραδιομόλυνση αγροτικής παραγωγής, γάλακτος, λαχανικών, ψαριών και οικοσυστημάτων
®     «Κόκκινη κάρτα» στα Ιαπωνικά τρόφιμα από αρκετές χώρες
®     Επιπτώσεις μέχρι και το Τόκυο (250 χλμ μακριά), στο νερό του οποίου ανιχνεύθηκε διπλάσια από την επιτρεπτή ποσότητα ραδιενεργών στοιχείων (ακατάλληλο για βρέφη)
®     Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά για την Ιαπωνική οικονομία (γεωργία ,τουρισμός κ.α)
®     Συνέπειες και σε γειτονικές χώρες  

Αύριο τι μας περιμένει  ?
Στη γειτονιά μας,  τα Βαλκάνια:
®     Βουλγαρία. α) Κοζλοντούι, 250 χλμ από τα σύνορα μας. Έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Τέσσερις σταμάτησαν και δύο λειτουργούν β) Σχέδια για κατασκευή δύο μονάδων στο σεισμογενές Μπέλενε !
®     Τουρκία. Πυρηνικοί σταθμοί σχεδιάζονται στη Μαύρη  θάλασσα (Σινώπη), στο σεισμογενές Ακκογιου (πάνω από την Κύπρο) και στην πολύ κοντινή Ανατολική Θράκη !
®     FYROM.  Μαρίνοβο, 12 χλμ από τα σύνορα μας. Σχεδιάζεται πυρηνικός σταθμός.
®     Αλβανία. Δυρράχιο. Υπάρχει παλιό σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού
®     Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία. Λειτουργούν ή σχεδιάζονται πυρηνικά εργοστάσια.
Πλαίσιο κειμένου: Το πυρηνικό τόξο γύρω από την Ελλάδα μεγαλώνει
Μαζί του κι η πιθανότητα για ένα ολέθριο πυρηνικό ατύχημα
ΠΟΤΕ   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΘΑ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ;;
Αντιπυρηνικό  Βαλκανικό Δίκτυο ΤΩΡΑ

Η Ελλάδα θυμάται το πυρηνικό τόξο ύστερα μόνο από κάποιο ατύχημα, για να το ξεχάσει συνήθως την επόμενη. Συχνά εξετάζει ακόμη  και την είσοδο της στο κλαμπ της πυρηνικής ενέργειας ! (βλ. απόψεις Γ. Σουφλιά, ακαδημίας Αθηνών κλπ).
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αν και εφαπτόμενη με το βαλκάνιο πυρηνικό τόξο, δεν έχει στο ενεργητικό της καμιά ουσιαστική αντίδραση.

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη –Τόπος να ζεις» αμέσως μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα επανάφερε το δημοσίως το θέμα για μια συντονισμένη αντίδραση, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο στην Περιφέρεια. Ανταπόκριση καμία !
Τι προτείνουμε:
Τη δημιουργία ενός Δικτύου Περιφερειών και Δήμων στα Δυτικά Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, FYROM, Μαυροβούνιο, κλπ) εναντίον της εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών. Σε αυτή την ιστορία πρέπει να βοηθήσουν όλοι, χωρίς σκοπιμότητες και εθνικιστικές αγκυλώσεις. Να επιστρατευτούν οι κάθε είδους σχέσεις που έχουν χτιστεί με τις γειτονικές χώρες: οι αδελφοποιήσεις με βαλκανικούς δήμους, τα κοινά προγράμματα, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια, οι σχέσεις μεταξύ εμπορικών και επιστημονικών επιμελητηρίων, οι διασυνοριακές συνεργασίες οικολογικών και πολιτιστικών οργανώσεων.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να καταλήξουν ΑΜΕΣΑ σε ένα σχέδιο κοινής δράσης, που θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση σχετικού Συνεδρίου (και Δικτύου) κατά των πυρηνικών σταθμών με συμμετοχή  Αυτοδοικητικών φορέων από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Πλαίσιο κειμένου: ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
Εμείς, ανήσυχοι πολίτες, από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στο λαό της Ιαπωνίας και δηλώνουμε την απόφαση μας να αγωνιστούμε για να απαλλάξουμε τα Βαλκάνια από τους πυρηνικούς σταθμούς Είναι καιρός να πάψουμε να βλέπουμε τους γείτονες μας ως πηγή προβλημάτων,
αλλά ως μέρος της λύσης τους. Κι αυτή τη φορά το πρόβλημα έχει  ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Πυρηνική απειλή στα Βαλκάνια.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου