.

Ηπιες επιφυλάξεις υπουργών για τις ιδιωτικοποιήσεις και ΔΕΗ

Από την Ελευθεροτυπία...

Ρεύμα υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και κατά της μείωσης του ποσοστού που κατέχει το κράτος (51%) διαμορφώθηκε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την εισήγηση για την επέλαση των ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015.

Διαφορετικές προσεγγίσεις υπουργών διατυπώθηκαν και για την πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ, ενώ η αίσθηση που είχαν μέλη του υπουργικού ήταν ότι το θέμα της ΔΕΗ δεν έχει κλείσει οριστικά και θα συνεκτιμηθεί πολιτικά καθώς είναι βασικός στρατηγικός πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας.

Το πρόγραμμα ανέλυσε στους υπουργούς ο υπουργός Οικονομικών, όμως εντύπωση έκανε η παρέμβαση του Ε. Βενιζέλου που παρουσίασε μια πλατφόρμα εννιά σημείων.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες, πρότεινε όμως το μεσοπρόθεσμο να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ζητήσει την καθολική συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Υποστήριξε ότι χρειάζεται πειστική εξήγηση γιατί υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του 2011 και σημαντικές υστερήσεις εσόδων, ζήτησε να αποφασισθούν από τώρα οι κινήσεις που θα γίνουν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις, γιατί όπως είπε η ανακοίνωση του πακέτου για το 2012-2015 προϋποθέτει τη λύση των προβλημάτων του 2011. Αφού λυθεί αυτό το θέμα να ξανασυζητήσουμε, είπε, τη Μ. Εβδομάδα και μετά το Πάσχα το μεσοπρόθεσμο ξεκινώντας από την πραγματική οικονομία, την ανεργία και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διαφώνησε με τη μείωση του 51% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ επικαλούμενη λόγους αναπτυξιακούς και δημοσίου συμφέροντος, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή ήταν και η προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ. Διαφώνησε επίσης και με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Τη διαφωνία του και για την απώλεια του δημοσίου ελέγχου σε αυτούς τους οργανισμούς εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ενώ η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημοσίου ελέγχου σε όλες της ΔΕΚΟ και διαφώνησε και με την περαιτέρω μείωση του δημοσίου ποσοστού στον ΟΤΕ. Τη διαφωνία της για τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ εξέφρασε και η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία πρόσφατα είχε ταχθεί υπέρ του δημοσίου ελέγχου σε αυτούς του οργανισμούς, όπως και του Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασαν ίσως σε πιο ήπιο τόνο κι άλλοι υπουργοί.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Η Αννα Διαμαντοπούλου βρήκε επαρκές το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης με επίκεντρο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αλλαγή του κράτους και κατέληξε: «Πρόεδρε, πάρε μια κουδούνα και με τις αποφάσεις σου σήμανε συναγερμό».

Θυμίζουμε ότι μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έστειλε μήνυμα (sms) σε όλους τους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τη διαφωνία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, προδιαθέτοντας για συγκρούσεις και καλώντας τους να υπερασπιστούν «την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του λαού». Στο μήνυμά του ο κ. Φωτόπουλος υποστήριζε ότι η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και αν το κράτος τη δώσει, δεν θα έχει κανένα εργαλείο στα χέρια της για να ασκήσει πολιτική. «Ας δείξουμε ως κυβέρνηση ότι έχουμε αντιστάσεις, ότι δεν παραδινόμαστε σε ό,τι μας ζητάνε», τόνιζε. *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου