.

Π. Κουκουλόπουλος: Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περνά σε ψυχρή εφεδρεία

Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ και την περιοχή μας η πρόσφατη έγκριση της Ε.Ε. για την εκμετάλλευση του 40% των λιγνιτών από ιδιώτες.
Την έντονη ανησυχία του αλλά και τη διαφωνία του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα της χώρας, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη ΔΕΗ αλλά και την περιοχή μας, εξέφρασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κοζάνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι έχει εγκριθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση η δυνατότητα παραχώρησης της εκμετάλλευσης του 40% της λιγνιτικής ενέργειας σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα το δικαίωμα της ΔΕΗ να παράγει ισόποσο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη πηγή, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά το έγγραφο που απέστειλε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη, τον Οκτώβριο του 2010, μέσω του οποίου γινόταν γνωστό ότι η χώρα μας δεν ενδιαφέρεται για περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτών.

Είχε προηγηθεί απ΄ την πλευρά της Ε.Ε., τον Αύγουστο του 2010, η ενημέρωση προς τη χώρα μας ότι οι υπάρχουσες Μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς θα μπορούν να λειτουργήσουν για 16.000 ώρες ακόμα (δηλαδή, δύο χρόνια περίπου) και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για 32.000 ώρες (δηλαδή, για 4 χρόνια περίπου), εξέλιξη απόλυτα λογική από τη στιγμή που η χώρα μας, εδώ και μια δεκαετία περίπου, δεν είχε ασκήσει το δικαίωμα που της δόθηκε για αντικατάσταση των Μονάδων αυτών με νέες, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «όλα αυτά αναμένεται να μας οδηγήσουν σε πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Κατ΄ αρχήν οδηγούν σε απαξίωση της ΔΕΗ.

Οδηγούν τη χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση.

Θα εκτινάξουν την τιμή της κιλοβατώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μας στερούν από το μοναδικό ουσιαστικά αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε σήμερα στα χέρια της, τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, είναι ικανές να ξαναβάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, η σοβαρή διαφωνία του έγκειται στο γεγονός ότι γι΄ αυτές τις εξελίξεις δεν υπήρξε καμιά απόφαση της Βουλής, αλλά ουσιαστικά δρομολογήθηκαν από ένα έγγραφο της Υπουργού ΠΕΚΑ (τον περασμένο Οκτώβριο) και έρχονται σε μια περίοδο που είναι ορατή η προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «πρωταρχικό μέλημα της χώρας σήμερα θα έπρεπε να είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτών, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελασσόνας και της Δράμας, και η άμεση δρομολόγηση της αντικατάστασης των σημερινών Μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως και η κατασκευή της Πτολεμαίδας 5 και της Μελίτης 2. Εφόσον γίνουν όλα αυτά, αφ΄ ενός διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ισχυροποιείται ο ρόλος της ΔΕΗ και αφ΄ ετέρου αξιοποιούμε ένα σημαντικότατο αναπτυξιακό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βγούμε μια ώρα αρχύτερα απ΄ την ύφεση».

Τέλος, ο βουλευτής στάθηκε και στο ότι η περιοχή μας που σήμερα είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας θα μπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ψυχρή εφεδρεία, τονίζοντας ότι «είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι με τίποτα. Γι΄ αυτό εκφράζω καθαρά την αντίθεση μου και τάσσομαι στον αγώνα που πρέπει να είναι αγώνας όλων μας, για να μην γίνει πραγματικότητα».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου