.

Π. Κουκουλόπουλος: «Βαδίζουμε ολοταχώς σε ενεργειακή εξάρτηση της χώρας»

ην έντονη ανησυχία του ότι η χώρα μας βαδίζει ολοταχώς σε ενεργειακή εξάρτηση αν δεν αλλάξει άμεσα ο ενεργειακός της σχεδιασμός, τον οποίο είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ., εξέφρασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί ο βουλευτής στο Ρ/Σ Αθήνα 9.84 και το δημοσιογράφο κ. Πάϊκο, αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, είπε: «Το θέμα της ΔΕΗ δεν θα πρέπει κανείς να το δει αποσπασματικά και να το εξετάσει μόνο από μια πλευρά. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια σοβαρή συζήτηση γύρω από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημαντικά και καθοριστικά στοιχεία τα οποία δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει αλλά και ούτε να προσπεράσει.
Η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς σε ενεργειακή εξάρτηση, καθώς δεν έχει τροποποιηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός που ετοίμασε και εφήρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα βρεθεί εξαρτημένη ενεργειακά μετά τον τελευταίο πόλεμο!
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό και η ΔΕΗ κινδυνεύει να μετατραπεί σε μερικά χρόνια σε έναν ¨νέο ΟΣΕ¨. Μπορεί σήμερα να γίνεται πολύς λόγος για το μισθολογικό κόστος της Επιχείρησης, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η ίδια έχει να κάνει επενδύσεις που θα βελτίωναν τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη και θα μεγέθυναν την αξία της, εδώ και δέκα χρόνια.
Πολύ απλά δεν άσκησε το δικαίωμα που της έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην αντικατάσταση παλαιών και ασύμφορων μονάδων, οι οποίες τις εξασφαλίζουν μεν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγώμενης ενέργειας, αλλά έχει προδιαγραφεί ήδη το τέλος τους, το οποίο δεν είναι και τόσο μακριά.
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει βέβαια προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή μιας νέας Μονάδας, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, γνωστής και ως ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5, ο οποίος δυστυχώς καρκινοβατεί επί 8 μήνες και πάει από αναβολή σε αναβολή.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αλλαγή του ενεργειακού μας σχεδιασμού και μέσα από μια σοβαρή και τεκμηριωμένη κουβέντα να δούμε όλα τα πιθανά σενάρια, ένα απ΄ τα οποία μπορεί να είναι και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα ενδυναμώσει τη θέση της ΔΕΗ στο χώρο της ενέργειας.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και έναν άλλο παράγοντα, ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Η ενεργειακή εξάρτηση, μέσω και της απαξίωσης της ΔΕΗ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εκτόξευση της τιμής της κιλοβατώρας, κάτι το οποίο έχει συμβεί σε όλες τις χώρες, όπου υπήρξαν ανάλογες εξελίξεις».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου