.

Εκτίμηση για έσοδα 15 δισ. από πετρέλαιο - Επιμένει η ΕΕ να καταργηθεί το μονοπώλιο για λιγνίτη - υδροηλεκτρικά

Από την express.gr, της Πηνελόπη Μητρούλια...

EΣOΔA 10-15 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εικοσαετίας μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου, τα οποία εκτιμώνται σε 400-500 εκατ. βαρέλια.



Αυτό δήλωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο συνέδριο του Economist ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.
Νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του «οδικού χάρτη» για τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα έως το 2050, ο οποίος θα έχει εκπονηθεί εντός του καλοκαιριού και θα προβλέπει την κάλυψη του 100% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Μπιρμπίλη, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σήμερα είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το έτος βάσης, έναντι στόχου για 25% έως το 2012, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο και οι εκπομπές συνεχίζουν να μειώνονται.
Κατά τη διάρκεια της ενότητας του συνεδρίου που αφορούσε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κ. Inge Bernaerts, επικεφαλής της μονάδας για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέστησε να ανοίξει το συντομότερο δυνατό η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα και να καταργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις στον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά. Σύμφωνα με την ίδια, το νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή αγορά κρίνεται θετικά από την Επιτροπή. Ωστόσο, όπως τόνισε, το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, προέβαλε ιδιαίτερα τις απώλειες ποσοστών που είχε η ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού και τη λιανική αγορά, με την είσοδο και ανεξάρτητων παικτών. Oπως τόνισε, το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να συνδέονται οι τιμές λιανικής με τις τιμές χονδρικής. Ακόμη, αναφορικά με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ σε θυγατρικές μεταφοράς και διανομής, ο κ. Ζερβός είπε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα λειτουργεί η θυγατρική για τη μεταφορά, η οποία θα πρέπει να πιστοποιηθεί ως προς την ανεξαρτησία της μέχρι τον Αύγουστο του 2012.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών - ΕΣΑΗ, αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της ενεργειακής αγοράς και κυρίως της αγοράς ηλεκτρισμού. Oπως είπε, τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ οι απώλειες δικτύου ανέρχονται σε 8%. Mε τα έργα εκσυγχρονισμού όμως θα μπορούσαν να περιοριστούν στο μισό.
Στο πάνελ του συνεδρίου για τους αγωγούς φυσικού αερίου, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης ανήγγειλε την κατασκευή νέου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρεια Ελλάδα. Oπως είπε, εξετάζεται αν ο σταθμός θα είναι χερσαίος ή πλωτός και θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, με στόχο τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου