.

Για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κρήτη ενδιαφέρονται Γερμανοί επενδυτές στο Ηράκλειο

Από το energypress...

«Πράσινη» επένδυση-μαμούθ ύψους 1 δισ. ευρώ δρομολογεί στην Κρήτη η γερμανική εταιρεία «Μia electric GmbH», η οποία περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Δρ. Edwin Kohl και .Jeroen Haberland βρέθηκαν χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης για να παρουσιάσουν την πρότασή τους στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι δύο ισχυροί άνδρες της έστρεψαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στην Κρήτη, κατόπιν μεσολάβησης του κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτή κ. Χατζημαρκάκη. Οι Γερμανοί θέλουν να επενδύσουν στην Κρήτη πάνω στη νέα τεχνολογία φωτοβολταϊκών με 30% τουλάχιστον μεγαλύτερη απόδοση και με μειωμένο κόστος παραγωγής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις που είχαν οι Γερμανοί, περιλαμβάνεται και εκείνη με την ελληνική εταιρεία συστημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών MECHATRON που έχει έδρα το Ηράκλειο και θεωρείται κορυφαία, σε διεθνές επίπεδο, στην υλοποίηση σύνθετων καινοτόμων εφαρμογών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο πλευρών.

«Η Κρήτη μπορεί να αποδειχθεί φάρος ανάπτυξης, μια περιοχή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες τεχνολογίες και να προσφέρει καινοτόμο έργο» - είπε ο κ. Kohl, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, το νησί «ευλογημένο τόπο» λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας, σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

«Στόχος είναι η αυτονομία του νησιού και η πράσινη ανάπτυξη», σημείωσε ο περιεφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, και εξέφρασε την ευχή να μην απογοητευτούν οι υποψήφιοι επενδυτές, από την ελληνική γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις. Επεσήμανε ότι η επένδυση είναι βεβαίως σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν οι ενέργειες που απαιτούνται για να εξειδικευτούν τα δεδομένα και να προχωρήσει η ανάπτυξη.

«Περιοχή - πρόκληση» χαρακτήρισε την Κρήτη ο ευρωβουλευτής, Γ.Χατζημαρκάκης, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα στροφής στην πράσινη οικονομία.

Η γερμανική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει στην Κρήτη μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κίνηση οχημάτων. αΗ «Μia electric GmbH» αγόρασε πρόσφατα μια γαλλική εταιρεία, την πρώτη που κατασκεύασε αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργεια. Το εργοστάσιο παραγωγής των αυτοκινήτων θα παραμείνει στη Γαλλία ενώ συζητείται να γίνεται στην Κρήτη η παραγωγή των φωτοβολταικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τα αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται είναι ελαφριά και ασφαλή, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, την οποία λαμβάνουν από μικρή, επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Χαρακτηριστικό της οικονομικής κατανάλωσης των αυτοκινήτων αυτών είναι ότι με φορτισμένη μπαταρία, το όχημα μπορεί να διανύσει περίπου 160 χιλιόμετρα, με κόστος, μόλις 1 ευρώ. Το χαμηλό αυτό κόστος και η οικολογική κίνηση είναι τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου αυτού, έναντι των συμβατικών πετρελαιοκίνητων ή βενζινοκίνητων οχημάτων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου