.

Η φωτοβολταϊκή Ελλάς

Από το protagon.gr, του Ηλία Μαμαλάκη

Τις ημέρες του Πάσχα ταξίδεψα μέχρι το Γαλαξίδι και παρά την ωραία λιακάδα της ημέρας στεναχωρήθηκα πολύ. Είδα ταράτσες γεμάτες φωτοβολταϊκά, είδα γόνιμα χωράφια να γεμίζουν φωτοβολταϊκά και προχθές στο αεροδρόμιο είδα τεράστια συνεργεία να εγκαθιστούν στους ελεύθερους χώρους, που φύτρωναν άγρια χόρτα, φωτοβολταϊκά. Και τότε σαν άλλος Κάλχας είδα την Ελλάδα αλόγιστα και πρόστυχα να σκεπάζεται από τα μαύρα γυαλιά των φωτοβολταϊκών.

Παντού όπου υπάρχει μαλακό χώμα μπήγουμε ένα σίδερο και βάζουμε μαύρο γυαλί και έτσι σιγά-σιγά και σταθερά η Ελλάδα θα σκεπαστεί από μαύρα γυαλιά. Θα είμαστε πρωτοποριακή χώρα, οι δορυφόροι του Google Earth θα κάνουν στάση από πάνω μας για να μας θαυμάζουν και εμείς οι τυχεροί θα έχουμε άφθονο φθηνό ρεύμα.

Θα ξεχνάμε τα φώτα αναμμένα χωρίς πρόβλημα, η τηλεόραση θα μένει όλη τη νύκτα ανοικτή και θα μαγειρεύουμε ώρες ατελείωτες. Μόνο που δεν ξέρω τι θα βάζουμε στη κατσαρόλα και το ταψί, γιατί εκεί που φύτρωνε το στάρι, τώρα φυτρώνει ρεύμα, γιατί εκεί που είναι τα δενδροπερίβολα με τα ξινά τώρα έχει γεμίσει με μαύρα γυαλιά. Φτηνό ρεύμα χωρίς αντίκρισμα, φτηνό ρεύμα με καταποντισμό της αισθητικής μας.

Δανείζουν λεφτά για τα φωτοβολταϊκά. Θα πουλάτε ακριβά, θα αγοράζετε φτηνά, θα τα αποσβέσετε σε μηδέν χρόνο, τέρμα το καλαμπόκι, τέρμα το στάρι, θα αράζετε στα καφενεία και θα εισπράττετε. Μας κοροϊδεύουν καλοί μου άνθρωποι. Δεν υπάρχει βλάκας σ’ αυτό τον κόσμο να αγοράζει κάτι 10 δραχμές και να το πουλάει 7 και αν το κάνει παραπάνω από λίγους μήνες δεν θα αντέξει.
Έλληνες της αγροτιάς να μην ξεχνάτε ότι η αργία είναι μήτηρ πάσης κακίας. Το καφενείο είναι το χειρότερο σχολείο του κόσμου. Μην βάλετε φωτοβολταϊκά. Θα είναι η επόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σας ρωτάω που θα πεταχτούνε όλα τα σπασμένα γυαλιά όταν θα αλλαχτούν κάποια στιγμή, που θα πεταχτούν όλα τα σκουριασμένα σίδερα; Η πράσινη ενέργεια έγινε φτηνό σλόγκαν κυβερνήσεων, τραπεζών και εμπορικών εταιρειών. Όχι γιατί έχουν συγκινηθεί από την προοπτική της, αλλά γιατί μπορεί να τους φέρουν ψήφους και κέρδη. Αντισταθείτε στην ψευτιά, αντισταθείτε στη ρύπανση των φωτοβολταϊκών.

Θα μου πείτε τώρα το πετρέλαιο και οι βωξίτες είναι καλύτερα; Δεν θα το έλεγα, αλλά όχι όλα μαζί. Θα είναι η ολική μας καταστροφή και ο μοναδικός τρόπος αντίστασης που έχουμε όλοι είναι να σβήνουμε τα φώτα που και που. Να καταναλώνουμε λιγότερο. Και μεταξύ μας υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις με σβηστό το φως.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου