.

ΔΕΗ: Ρελάνς στις ΑΠΕ – αιτήσεις 1300 MW σε Κρήτη, Ν. Αιγαίο

Από το energypress.gr...

Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο εντυπωσιακή κίνηση που έχει γίνει ποτέ από τη ΔΕΗ στον χώρο των ΑΠΕ και ξεπερνά σε μέγεθός ακόμη και το πολυδιαφημισμένο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης. Ο λόγος για το πακέτο αιτήσεων που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για αιολικά πάρκα στην Κρήτη και ακόμη δύο νησιά του νοτίου Αιγαίου. Στο σύνολό τους, τα αιολικά project για τα οποία αιτήθηκε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ φτάνουν τα 1300 MW, συγκροτώντας το πλέον φιλόδοξο έργο ΑΠΕ εντός των ελληνικών συνόρων. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.

Οι αιτήσεις της ΔΕΗ για την Κρήτη, δεν είναι και η μοναδική προσπάθεια για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της Κρήτης. Για την ακρίβεια ανάλογου μεγέθους σε εγκατεστημένη ισχύ έργα, σχεδιάζουν για την Κρήτη δύο ακόμη επιχειρηματικοί όμιλοι

Κοπελούζος

Το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ. Το έργο περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και ο προϋπολογισμός του κυμαίνεται στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν το 2009 από τον Όμιλο Κοπελούζου και εξασφάλισαν πρόσφατα το πράσινο φως της ΡΑΕ. Σημείο απορρόφησης του παραγόμενου «πράσινου» ρεύματος θα είναι η Αττική (Αχαρνές) όπου θα φτάνει μέσω Πελοποννήσου. Για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχουν εγερθεί αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ίδια η ΡΑΕ, πριν την αδειοδότηση, κάλεσε για διαβούλευση και ενημέρωση τους Δημάρχους των 12 Δήμων του νησιού που εμπλέκονται και οι οποίοι έχουν πάρει θετικές αποφάσεις για το έργο. Τα συνολικά 39 επιμέρους πάρκα εκτείνονται στο Λασίθι, το Ρέθυμνο μέχρι και τα νότια Χανιά.

Τέρνα Ενεργειακή

Στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο αδειών παραγωγής της εισηγμένης που φτάνει τα 1,645 MW αιολικών, πρόσφατα προστέθηκαν άδειες παραγωγής για 954 MW αιολικών στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα έργο που επίσης προβλέπει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και αποτελείται από συνολικά 27 επιμέρους πάρκα με ισχύ που ξεκινά από τα 21 και φτάνει έως τα 48MW το καθένα. Τα πάρκα εκτείνονται στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου

Στο βάθος συνέργειες;

Η αγορά εκτιμά ότι η κίνηση αυτή της ΔΕΗ, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συνεργασίες, είτε στο κομμάτι της διασύνδεσης ή ακόμη και στο κομμάτι των πάρκων, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα project «γειτνιάζουν». Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία Ελίκα του ομίλου Κοπελούζου με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου τότε, το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά την «με αμοιβαίες προσπάθειες, ανάπτυξη έργων τους στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Και βέβαια, εκτός από το πιθανό προξενιό ΔΕΗΑΝ – Ελίκα, η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ανοιχτές συνεργασίες και με την ΤΕΝΕΡΓ, που θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην περίπτωση της Κρήτης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου