.

Πυρετώδεις Επαφές Κυβέρνησης-Τρόικας με τις Μονάδες της ΔΕΗ στο Επίκεντρο

Από το energia.gr...

Στο κόκκινο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα τις τελευταίες ημέρες, με βασικό τους θέμα το τι ακριβώς θα συμβεί με την υπόθεση της ΔΕΗ. Όπως έγινε γνωστό, η τρόικα προκρίνει στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία την πώληση μονάδων της Επιχείρησης σε ιδιώτες, ενώ το ενδεχόμενο πώλησης του 17% φαίνεται να απομακρύνεται, έστω και προσωρινά.

Η λύση αυτή παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία, όπως κρίνουν οι ξένοι, αφού πρόκειται να αποφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία και να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τους ιδιώτες εκείνους που μαζί με τις μονάδες θα αποκτήσουν και τις σχετικές άδειες. Παράλληλα όμως, θα μειώσει τη μονοπωλιακή παρουσία της ΔΕΗ στον χώρο του λιγνίτη, πράγμα που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την τρόικα, στην οποία έχει επιμείνει από την αρχή.

Η πώληση των μονάδων πρόκειται μάλιστα να προωθηθεί άμεσα, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει επικίνδυνα και η πίεση προς την κυβέρνηση είναι ασφυκτική. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οδεύουμε προς ένα θερμό καλοκαίρι, μιας και απομένει να φανούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για τη νέα αυτή εξέλιξη.

Ανάλογες τάσεις πάντως, παρατηρούνται γενικότερα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού δρομολογείται άμεσα η πώληση του 10-16% του ΟΤΕ, ενώ το 34% του ΟΠΑΠ θα πωληθεί στις αρχές του 2012. Απώτερος στόχος είναι η συγκέντρωση 50 δις ευρώ, τα οποία θα εγγυηθούν και το νέο δανεισμό της χώρας μας κατά την περίοδο 2012-13.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου