.

Αυθαίρετα όπως ημιυπαίθριοι - Καταργούνται οι πολεοδομίες

Από την Ελευθεροτυπία...

Στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος σε θέματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Χθες ο Νίκος Σηφουνάκης προανήγγειλε αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που περιλαμβάνει μέτρα δόμησης παραθεριστικής κατοικίας με τα επιπλέον τετραγωνικά τα οποία ισχύουν για τουριστικές εγκαταστάσεις.

Σήμερα, στο βήμα της Βουλής θα ανεβεί ο νέος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμένεται να δώσει την πρώτη «γεύση» για τα μέτρα τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Πιθανότατα να επαναληφθεί το μοντέλο των ημιυπαίθριων. Η προθεσμία για τους ενδιαφερομένους λήγει στο τέλος Ιουνίου και έως την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί 607.000 αιτήσεις που αφορούν πολύ περισσότερους παράνομους χώρους.

Το πολεοδομικό πακέτο που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:

* Το σχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, που θα παρουσιαστεί στο Ζάππειο στις 6 Ιουλίου. Προβλέπει περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενίσχυση του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και τα μέτρα θα θεσμοθετηθούν ώς το τέλος του χρόνου. Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται τα διατάγματα για τα Ρυθμιστικά Ιωαννίνων, Βόλου και Λάρισας.

* Την προκήρυξη 48 μελετών για τη θέσπιση μορφολογικών κανόνων δόμησης στο σύνολο των καλλικρατικών δήμων. Στόχος, να υπάρχουν οικισμοί με φυσιογνωμία και να μη «ξεφυτρώνουν» σαλέ στην Αράχοβα και νησιωτικές καμάρες στο Πήλιο.

* Την παρουσίαση ώς το τέλος του μήνα του σχεδίου για το νέο ΓΟΚ, με τον οποίο θα απλοποιηθούν οι όροι δόμησης και θα θεσπιστούν κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ημιυπαίθριοι και άλλοι βοηθητικοί χώροι θα προσμετρώνται στα τετραγωνικά που προβλέπονται να κατασκευαστούν σε ένα οικόπεδο με βάση τους όρους δόμησης της περιοχής.

* Το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Καταργεί το σημερινό ρόλο των πολεοδομικών γραφείων, που στο εξής θα κάνουν μόνο τον έλεγχο νομιμότητας, και θεσπίζεται σώμα ελεγκτών δόμησης, που θα εκδίδει το πιστοποιητικό καλής κατασκευής για να συνδεθεί η οικοδομή με το δίκτυο της ΔΕΗ. Την ευθύνη για την οικοδομή θα έχει ο ιδιώτης μηχανικός που εκπονεί τη μελέτη για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ όλες οι επικοινωνίες με τις πολεοδομίες θα γίνονται μέσω Διαδικτύου.

* Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, με όλα τα στοιχεία που το αφορούν (μελέτες, επισκευές λόγω σεισμών, μετατροπές κ.λπ.). Θα ξεκινήσει από τις νέες οικοδομές και σε μια πενταετία θα επεκταθεί και στις υπάρχουσες. Τα στοιχεία θα συνδεθούν με το Κτηματολόγιο και τα αρχεία των δήμων με στόχο να αποκαλυφθούν τα αυθαίρετα.

* Τις μεγάλες παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα που αφορούν το φαληρικό όρμο, την πεζοδρόμηση της Β. Ολγας με μελέτη που θα ολοκληρωθεί ώς το φθινόπωρο, την ανάδειξη της Ευριπίδου σε δρόμο παραδοσιακού εμπορίου και τη θεσμοθέτηση των φορολογικών μέτρων για υποβαθμισμένες γειτονιές (Γεράνι, Κεραμεικός κ.λπ.). *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου