.

Μια διαφορετική ήπια παρέμβαση για τον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης

Πριν από μερικές ημέρες παρακολούθησα ένα Διοικητικό Συμβούλιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ), το οποίο είχε σαν θέμα του την υπό συζήτηση ήπια παρέμβαση που πρότεινε το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης για τον Δημοτικό Κήπο.
Το δίλημμα που είχε προκύψει ήταν εάν χρειαζόταν κάποια επιπλέον κατασκευή (θυμίζω πως ο Δήμος έχει αποφασίσει την κατασκευή αναψυκτηρίου), προκειμένου να «αναβαθμιστούν» οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του Κήπου. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις ανάγκες του κόσμου και διερευνήθηκαν τρόποι κάλυψης των όποιων αναγκών. Η πολύωρη παραμονή μικρών παιδιών στο χώρο, κάτω από τον επίμονο ήλιο του καλοκαιριού, σίγουρα γεννά την ανάγκη για λίγη δροσιά π.χ. νερά, αναψυκτικά, ίσως και κάτι φαγώσιμο. Και ας μην ξεχνάμε την ανάγκη για τουαλέτες που θα επιτρέψουν στα παιδιά και στους γονείς τους να παρατείνουν την παραμονή τους στην Κήπο και, ταυτόχρονα, θα αποτρέψουν φαινόμενα όπως αυτό μικρών παιδιών που οι γονείς τους τα πηγαίνουν στις γωνίες του Κήπου (συνήθως πίσω από δέντρα) για να κάνουν την ανάγκη τους.
Ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά μία μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ο μελετητής του έργου κ. Σαμαρνιώτης, πέραν των παρατηρήσεων που έκανε για τις παραλήψεις-τροποποιήσεις που υπέστη η αρχική μελέτη, αντιπρότεινε στην αρχική σκέψη για αναψυκτήριο την εισαγωγή «πλανόδιων πωλητών» με ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια. Κάποιο θα μπορούσε να έχει νερά, αναψυκτικά, σάντουιτς, ξηρούς καρπούς και κάποιο άλλο ίσως παγωτά. Η κίνηση δύο τέτοιων χειροκίνητων καροτσιών στο Δημοτικό Κήπο θα προσέδιδε χρώμα στο χώρο, χωρίς να αλλοιώσει την αισθητική και τη λειτουργικότητά του. Παράλληλα, μπορεί να παράξει εισόδημα για κάποιους (έστω και 2 ανθρώπους) και μέσω μίας δίκαιης σύμβασης, σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό θα αποδίδεται στον δήμο, μπορεί να αποφέρει κάποια έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη μερική αυτοχρηματοδότηση του Δημοτικού Κήπου, π.χ. πληρωμή μισθού φύλακα ή ενός δεύτερου φύλακα ή ακόμη και κάλυψη κάποιων μικρών λειτουργικών δαπανών.
Αν, μάλιστα, η παραπάνω πρόταση συνδυαστεί και με την ελεύθερη πρόσβαση στις τουαλέτες, που βρίσκονται στον αύλιο χώρο του παρακείμενου Δημοτικού Ωδείου, για τις ώρες που ο Κήπος είναι ανοιχτός, τότε θα εξασφαλισθούν οι συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες για την άνετη παραμονή γονιών, παιδιών και κάθε άλλου επισκέπτη στον Δημοτικό Κήπο. Συνάμα, αποφεύγεται μια πιθανή αλλοίωση της αισθητικής ισορροπίας του χώρου, και παραμένει ανοιχτή η επιλογή (σύμφωνα με την αρχική μελέτη για τη χρήση γης) δημιουργίας βοτανικού κήπου στον χώρο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο 9ο Δημοτικό σχολείο και στο ολοκληρωμένο τμήμα του Δημοτικού Κήπου όπου σήμερα υπάρχει ένα αναξιοποίητο χωμάτινο τμήμα.
Ορισμένες φορές είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως η λειτουργικότητα μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την αισθητική, ακόμη και αν χρειαστεί να υπερβούμε τις δυνάμεις της αδράνειας που μας εμποδίζουν να ξεπεράσουμε τον συνήθη τρόπο σκέψης μας.

πηγή: www.pro-tasis.net

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου