.

Παράθυρο αναβολής άφησε ο Βενιζέλος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Νέα αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο πνεύμα της χθεσινής παρέμβασής του έκανε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Συγκεκριμένα είπε: "Είναι δυνατόν, σε τομείς, στρατηγικούς, όπως ενέργεια και νερά, να προχωρήσουμε μόνο με το Μεσοπρόθεσμο; Προφανώς όχι. Πως είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση για την ενέργεια, χωρίς το 3ο ενεργειακό πακέτο, χωρίς να δούμε τι θα γίνει με τους λιγνίτες, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, το ρόλο της ΔΕΗ, του δημοσίου, των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρισμού σε βάθος χρόνου; Από την άλλη, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους ξένους συνομιλητές μας: Έχουμε αναλάβει να συνεισφέρουμε το προϊόν των αποκρατικοποιήσεων. Έχουμε δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα και ποσό που θα συγκεντρωθεί. Θα τον πετύχουμε το στόχο . Και όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, και όλα θα γίνουν με ευρεία πολιτική συναίνεση."

Εν τω μεταξύ, βήμα πίσω στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, πιθανόν υπό το φόβο να υπάρξουν διαρροές στη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έκανε χθες η κυβέρνηση, μια μέρα πριν από την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία. Στην τριτομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ δεν θα ενταχθεί, πιθανόν, στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», όπου θα ενταχθούν οι ΔΕΚΟ και η περιουσία του Δημοσίου που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, πριν ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο του ηλεκτρισμού. Άφησε δηλαδή ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

«Είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως είναι για παράδειγμα η επιλογή της Δ.Ε.Η., αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική; Είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη ΔΕΗ - που σαφώς πρέπει να αξιοποιηθεί- χωρίς να έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο του 3ου ενεργειακού πακέτου;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία, (το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και την αυτόνομη λειτουργία των θυγατρικών της, εκ των οποίων η μία θα έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς και η άλλη τη διαχείριση του δικτύου διανομής) έχει «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο επί Τίνας Μπιρμπίλη, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση, οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να τύχει της τελικής επεξεργασίας και να κατατεθεί στη Βουλή.

Παρόλα αυτά, η σαφής διαφοροποίηση της πορείας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ερμηνεύτηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως «αντάλλαγμα» για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τους "αντάρτες", όπως ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλέκος Αθανασιάδης.

Η πρόθεση της κυβέρνηση είχε διαφανεί από τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος εδώ και μέρες απειλεί να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε διαμηνύσει ότι για να αλλάξει την στάση του πρέπει να "βγούν" ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συναίνεση για την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων από βουλευτές και κόμματα και για ακόμη μια φορά συνέδεσε την ψήφισή τους με την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα. Επίσης, είπε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα δανειακή σύμβαση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να ψηφιστεί με 180 ψήφους.

Κατά των αποκρατικοποιήσεων σε περίοδο ύφεσης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουπλής τονίζοντας ότι «οι συνέπειες για όλους μας πολιτικά ή ηθικά για όλους θα είναι μεγάλες γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκποιήσει δημόσια περιουσία αν η τιμή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως είπε.

Από το energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου