.

Επανακαταμέτρηση των 11 δισ. που έχει η ΓΕΝΟΠ μέσα στη ΔΕΗ

Σκοπός της νέας αναλογιστικής μελέτης είναι ο ακριβής προσδιορισμός και ο επιμερισμός της περιουσίας-ασφαλιστικού κεφαλαίου σε κάθε μια από τις διαφορετικές εταιρείες που θα απαρτίζουν τον όμιλο της ΔΕΗ μετά το διαχωρισμό του σε θυγατρικές.

Εχουν ήδη εκφραστεί υπουργικές αμφισβητήσεις για την περιουσία του προσωπικού της ΔΕΗ μέσα στην επιχείρηση Εχουν ήδη εκφραστεί υπουργικές αμφισβητήσεις για την περιουσία του προσωπικού της ΔΕΗ μέσα στην επιχείρηση Δηλαδή στην εταιρεία που θα αναλάβει το δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και στη μητρική που θα έχει τη δραστηριότητα της παραγωγής κ.ά.

Η αναλογιστική μελέτη θα συνταχθεί σε 6 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «στη βάση τεχνικά αποδεκτών αρχών, μεθοδολογίας και παραδοχών» και δεν αποκλείεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα, με βάση την προηγούμενη αναλογιστική μελέτη του 1999.

Το 1999 και ενόψει τότε της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, η αναλογιστική μελέτη του Δημοσίου αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ περίπου 11,3 δισ. ευρώ. Τότε με νόμο του Ευ. Βενιζέλου καταργήθηκε το μοντέλο ασφάλισης στον εργοδότη που ίσχυε στη ΔΕΗ και το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καλύπτει από το 1999 και κάθε χρόνο το άνοιγμα μεταξύ εσόδων (εισφορών) και δαπανών (συντάξεων) του Ταμείου, έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προειδοποιήσει ότι θα κινηθεί δικαστικά, ώστε να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, εφ' όσον προχωρήσουν οι ενέργειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είχε χαρακτηρίσει υπερβολικό το νούμερο των 12 δισ. ευρώ και είχε πει ότι θα εκπονηθεί νέα αναλογιστική μελέτη, που θα καταδείξει τα πραγματικά μεγέθη.

Διατήρηση δικαιωμάτων

Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εξάλλου, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις νέες θυγατρικές εταιρείες, διασφαλίζονται με κάθε τρόπο στο ενεργειακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με προσθήκες στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για τη μεταφορά του προσωπικού και τους όρους εργασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 178/2002 (σ.σ. μέτρα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων).

Επιπλέον, διατηρούνται σε ισχύ τα προβλεπόμενα σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε νόμο, σε εφαρμοστέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κανονισμό κατάστασης προσωπικού ΔΕΗ, στις εν γένει υφιστάμενες υπηρεσιακές ρυθμίσεις της ΔΕΗ και σε ατομική σύμβαση εργασίας.

Η προϋπηρεσία, που έχει αναγνωριστεί από τη ΔΕΗ, αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή και δεν επιτρέπεται, συνεπεία της μεταβολής αυτής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας». *

Από την Ελευθεροτυπία...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου