.

«Καθάρισε» η ΔΕΗ με τα φ/β του ειδικού καταλόγου, παραμένει ο πονοκέφαλος με τα αγροτικά…


Από το energypress...

Όρους σύνδεσης και στα τελευταίο από τα φωτοβολταικά του λεγόμενου «ειδικού καταλόγου», που αφορούν σε αιτήσεις της περιόδου 2007-2008, κατάφερε να δώσει πριν από μερικές ημέρες η ΔΕΗ, κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα πολλών μηνών.

Πρόκειται για έργα μεταξύ των οποίων και πολλά μεγάλα, του 1 μεγαβάτ έκαστο, που συνολικά αθροίζουν ένα δυναμικό 800 MW, και των οποίων η εξέταση κατά περιοχές και κατά «γραμμές» καθυστερούσε, καθώς στη χρονολογική σειρά προηγούνταν άλλα, παλαιότερα.
Το γεγονός ότι τα φωτοβολταικά αυτά πήραν όσους σύνδεσης, σημαίνει πλέον ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές μπορούν να σπεύσουν να καταθέσουν στον ΔΕΣΜΗΕ αίτηση για σύμβαση αγοραπωλησίας με τις ισχύουσες ευνοϊκές "ταρίφες".
Κι αυτό διότι οι "ταρίφες" από τον Αύγουστο και μετά μειώνονται περαιτέρω, καθεστώς που θέλουν να εκμεταλλευτούν ουκ ολίγοι επενδυτές, από τους πολύ μικρούς, έως τους πολύ μεγάλους, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ (με το φωτοβολταικό της Κοζάνης).
Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν, ότι η ολοκλήρωση του κεφαλαίου αυτού αποτελούσε και μια «ηθική υποχρέωση» της ΔΕΗ απέναντι σε επενδυτές που είχαν υποβάλει χρόνια τώρα τις αιτήσεις τους, και περίμεναν στην ουρά, βλέποντας το βάρος να δίνεται στην εξυπηρέτηση των αγροτικών αιτημάτων.
Ο "πονοκέφαλος" με τα αγροτικά…
Όσο τώρα για το μεγάλο "πονοκέφαλο" των υπηρεσιών της ΔΕΗ που ακούει στο όνομα αγροτικά φωτοβολταικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη δοθεί όροι σύνδεσης σε 3.700 περιπτώσεις (συμπεριλαμβάνονται και όσα θεωρούνταν «μεσαίας δυσκολίας» από πλευράς ένταξης στο δίκτυο). Πρόκειται για έργα που δεν «έπεφταν» πάνω σε γραμμές που δεσμεύονται από «μεγαλύτερα».
Τώρα, απομένουν ακόμη 2.000 περίπου αγροτικές αιτήσεις που συναντούν όμως προβλήματα λόγω ανεπάρκειας του δικτύου. Αυτές θα εξεταστούν σε επίπεδο περιφερειακών γραφείων της ΔΕΗ, και όπως λένε στελέχη της επιχείρησης, και το βέβαιο είναι ότι η παροχή όρων σύνδεσης θα καθυστερήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι δεν θα τους δοθεί. Τέλος, αναφορικά με τα αιτήματα για φωτοβολταικά από ιδιώτες που έχουν υποβληθεί με βάση το νέο νόμο, αυτά θα αρχίσουν να εξετάζονται περίπου σε ένα μήνα από σήμερα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου