.

Οι Εργολήπτες της Κοζάνης εμπόδισαν διαγωνισμό για τον βιολογικό της Νεάπολης



Σε συμβολική κατάληψη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, και αποχή από τη δημοπρασία του έργου για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού της Νεάπολης, προχώρησαν χθες το πρωί στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης τα μέλη του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εργολήπτες είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματά τους και ζήτησαν να αλλάξει το σύστημα επιλογής αναδόχου στα δημόσια έργα.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σαββίδης Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ: «Κάνουμε μια διαμαρτυρία με την ευκαιρία δημοπράτησης ενός έργου, με το σύστημα μελέτη – κατασκευή. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο σύστημα, γιατί όπως τόνισε: τα έργα γίνονται χειρότερα από άποψη ποιοτική, γίνονται ακριβότερα και αναδεικνύεται ο ανάδοχος με αδιαφανής διαδικασίες.

Ο ανάδοχος βαθμολογείται με μη αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, για το λόγο αυτό το έχει καταγγείλει τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο σε κεντρικό επίπεδο, η Ομοσπονδία Εργοληπτών». Επεσήμανε επίσης, ότι ο κ. Ρέππας έχει συστήσει επιτροπή ώστε αυτό το σύστημα να περιοριστεί αυστηρά σε πολύ περιορισμένο αριθμό έργων, και μέσα στις κατηγορίες αυτές δεν πρέπει να είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί. Ζήτησε να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός, ώστε η φθηνότερη προσφορά να παίρνει κάθε φορά την προσφορά. «Τώρα, όπως δημοπρατούνται τα έργα αυτά, συμμορίες υπηρεσιακών παραγόντων και δυστυχών μελών εργοληπτικών οργανώσεων μαίνονται την ανάθεση των έργων με το σύστημα μελέτη - κατασκευή.

Οι εργολάβοι ζητούν να καταργηθεί το σύστημα, λέγοντας πως με το σύστημα αυτό τα έργα καθυστερούν. Το σύστημα είναι αδιαφανές και διαβλητό. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια σωστή μελέτη και αυτός που θα δώσει τη φθηνότερη προσφορά να πάρει το έργο. Παράλληλα, τόνισε πως λόγω του σύντομου της διαδικασίας με τη νοοτροπία που συντάσσονται τώρα οι μελέτες από τους εργολήπτες, πολλές φορές αυτές δεν είναι σωστές, με αποτέλεσμα πολλοί βιολογικοί καθαρισμοί σήμερα να μην λειτουργούν σωστά.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πολιτίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας επεσήμανε ότι: «Με τη συμπαράσταση όλων των Συνδέσμων Εργοληπτών της Δυτικής Μακεδονίας προβήκαμε στην κατάληψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια γιατί η περιφέρεια έχει επιλέξει σε μια σειρά έργων το σύστημα της δημοπράτησης μελέτη - κατασκευή. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας ακατάλληλο». Καυτηρίασε και το θέμα της αδιαφάνειας των διαγωνισμών, κάνοντας λόγο για «αδιαφανή κριτήρια». Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του δημοσίου, ο ίδιος τόνισε πως έχει γίνει στάση πληρωμών από το δημόσιο για το λόγο αυτό και πολλοί εργολήπτες έχουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού είναι πολλά τα χρήματα που τους οφείλονται τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και πανελλαδικά. Ο ίδιος τόνισε πως οι οφειλές σε περιφερειακό επίπεδο φτάνουν τα 30 εκ. Ευρώ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι «έχουν προσχωρήσει οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης στο κίνημα «Δεν πληρώνω»»!

Από την πλευρά του ο κ. Σόκουτης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη ωριμότητα μελετών που υπάρχει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην ΠΕ Κοζάνης. Ευχαρίστησε τους εργολήπτες για την καλή συνεργασία που είχαν. Δήλωσε την υπερηφάνεια του για την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας λέγοντας πως έχει εκπονήσει τις προμελέτες, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων, έχει πάρει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και με αυτό τον τρόπο, με την κείμενη νομοθεσία που εφαρμόστηκε, προχωρούν στη δημοπράτηση των έργων, εξασφαλίζοντας για την περιοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκροή στα πλαίσια του ΕΣΠΑ». Μάλιστα επεσήμανε πως «θέλω κάποια πλευρά να μας αναγνωρίσει ότι είμαστε η μοναδική νομαρχία στην τετραετία που υλοποιήσαμε τόσα πολλά έργα με μεγάλο προϋπολογισμό, που έχει ωριμότητα μελετών 250 εκ. ευρώ».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου