.

Μαυροπηγή: Ραγδαία επιδείνωση του ρήγματος και νέες μετακινήσεις εδαφών

Από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Έντονη κινητικότητα των επιστημόνων και συσκέψεις επί συσκέψεων για να προληφθούν τα χειρότερα.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών στο ορυχείο Μαυροπηγής και των ρωγματώσεων στα σπίτια του ομώνυμου οικισμού.

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη προέκυψε από αυτοψία που διενήργησε χτες η επιστημονική ομάδα του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ, με επικεφαλής τον διευθυντή Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκο Νικολάου και τον προϊστάμενο του γεωλογικού τμήματος της ΑΝΚΟ. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι στο μέτωπο της εξόρυξης του ορυχείου εξελίσσεται ραγδαία το γεωλογικό φαινόμενο του μεγάλου ρήγματος μήκους ενός χιλιομέτρου που είχε εμφανιστεί πέρυσι και έφτασε στις παρυφές του χωριού, ενώ διευρύνθηκαν και οι ρωγματώσεις σε οκτώ σπίτια της Μαυροπηγής. Υπενθυμίζεται ότι την άμεση συνάρτηση του ρήγματος με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ είχε διαπιστώσει σε μελέτη του το ΑΠΘ, η οποία εκπονείται κατόπιν παραγγελίας του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας, από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Θεόδωρο Τσάπανο.

Η νέα εξέλιξη προκάλεσε έντονη κινητικότητα στα επιτελεία των μελετητικών ομάδων που παρακολουθούν το φαινόμενο της Μαυροπηγής, αλλά και στους θεσμικούς φορείς, όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και στον δήμο Εορδαίας. Αμέσως μετά την προαναφερόμενη αυτοψία, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην οποία συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι επιστήμονες Νικολάου και Νικολαΐδης του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ αντιστοίχως, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Γιάννη Σόκουτη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή και του κ. Τσάπανου. Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον θεσμικό εκπρόσωπο για την ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου.

Ο Γ. Σόκουτης ζήτησε γραπτώς τα όσα προφορικά του είπαν οι επιστήμονες, γι’ αυτό σήμερα ο Ν. Νικολάου, θα παραδώσει στον αντιπεριφερειάρχη γραπτή έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση στην Μαυροπηγή.

Πάντως, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων ΙΓΜΕ – ΑΠΘ και ΔΕΗ, ώστε «να βάλουμε κάτω όλα τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε μία κοινή επιστημονική προσέγγιση», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη ευρεία επιστημονική και θεσμική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Θα συμμετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης, οι επιστημονικές ομάδες ΙΓΜΕ, ΑΝΚΟ, ΑΠΘ και ΔΕΗ, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, ο δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Μαυροπηγής. Στο μεταξύ σήμερα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της πρώην νομαρχίας Κοζάνης θα μεταβεί στο χωριό, προκειμένου να «χαρακτηρίσει» τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε σπιτιού.

Υπενθυμίζεται ότι καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των ρωγματώσεων των σπιτιών γίνεται από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία διαπίστωσε ρήγματα σε πολλά σπίτια, με πιο επικίνδυνα τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο βουνό.
«Το αίτημα της άμεσης δημοσίευσης του ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις και για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε άλλο γιατί μπορεί να θρηνήσουμε θύματα», δήλωσε στον «Π» ο Γ. Σόκουτης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου