.

Πώληση "πακέτων" λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων προτείνουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί


Ως ευκαιρία για πραγματική και συνολική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, βλέπουν οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παραγωγοί τη διαδικασία που ξεκινάει οσονούπω από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου. Διαδικασία που πρέπει να ικανοποιεί την υποχρέωση που έχει η χώρα για πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, τις επιταγές του αναθεωρημένου μνημονίου και την εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου.

Στο πλαίσιο αυτό ο σύνδεσμος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) θα προτείνει ευθέως στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να μην προχωρήσει απλώς σε πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά να δημιουργήσει «πακέτα» μονάδων με αντιπροσωπευτικό μίγμα καυσίμου (κυρίως λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια) ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες τους να αποκτήσουν χαρτοφυλάκιο αντίστοιχο με της ΔΕΗ και να ανοίξει έτσι δια παντός η αγορά ηλεκτρισμού.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αναμένουν την πρώτη τους συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κατά την οποία θα αναπτύξουν τα επιχειρήματα που στηρίζουν τη θέση τους αυτή.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου παρότι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με τις μεθόδους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, φαίνεται ότι έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει άμεσα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, στην αναγγελία πώλησης λιγνιτικών (τουλάχιστον) μονάδων της επιχείρησης, θεωρώντας ότι έτσι πιάνει τρείς στόχους: Την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν αντιμετωπίζει ωστόσο μια από τις ρητές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, για ανεξάρτητη διαχείριση, άμεσα, των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων.
Τα swaps εγκαταλείπονται
Όσον αφορά την υποχρέωση της χώρας για άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να «περάσει» από την Κομισιόν τη λύση των swaps που είχε σχεδιάσει και υποβάλει στους κοινοτικούς η Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς θεωρεί ότι αποτελούν ατελέσφορη και δύσκολα υλοποιήσιμη λύση. Επισήμως ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την κοινότητα ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, με δεδομένη την εγκατάλειψη των swaps, η λύση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων αποτελεί μονόδρομο.
Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι η πίεση από το αναθεωρημένο μνημόνιο είναι ασφυκτική όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα έπρεπε μέχρι το τέλος Ιουνίου να οριστικοποιήσει τα διορθωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να έχει εγκριθεί η νομοθεσία και να έχει ανατεθεί η διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα.
Διασφάλιση ανεξαρτησίας
Όσον αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς που εισάγει το νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή (3ο ενεργειακό πακέτο), οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, με δεδομένες τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του συστήματος. Πρακτικά, στην ορθή εφαρμογή όσων προβλέπονται από το νομοσχέδιο, στην πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στην παροχή προς τη ΡΑΕ όλων όσων χρειάζεται ώστε να διαδραματίσει τον ανεξάρτητο εποπτικό της ρόλο.


Πηγή: energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου