.

Τρεις μέχρι τώρα δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων, και τα έσοδα για το διαχειριστή του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν φτάσει στα... 50 εκατομμύρια €, στο 1/3 του συνολικού του ελλείμματος (140 εκατ. €).

Το γεγονός ότι τα δικαιώματα ρύπων, γνωστά διεθνώς ως EUAs (European Union Allowances), αποτελούν γιατρικό για τα άδεια του ταμεία, επιβεβαιώθηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα. Τα έσοδα μιας ακόμη δημοπρασίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της 3ης κατά σειρά, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου, εκταμιεύθηκαν χθες προς το ΔΕΣΜΗΕ και ούτε λίγο ούτε πολύ ανήλθαν σε... 18 εκατ. €, τα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά.

Κι αυτό καθώς δημοπρατήθηκαν 1,45 εκατ. τόνοι (όσα και στη 2η δημοπρασία), αλλά με αρκετά υψηλότερη μέση τιμή, ίση με 12,36 € ο τόνος, έναντι των 11,9 € της προηγούμενης φοράς.

Βέβαια, παρά τις εισπράξεις, το ταμείο του διαχειριστή είναι μονίμως άδειο, αφού με το που πιστώνονται τα χρήματα, ένα μέρος τους «φεύγει» αυτόματα για αποπληρωμές παραγωγών ΑΠΕ, κι ένα άλλο προορίζεται για να «κλείσει» τη μαύρη του τρύπα. «Είναι σαν αυτό που συμβαίνει με τα δημοσιονομικά της γενικής κυβέρνησης», λέει χαριτολογώντας για τα οικονομικά του διαχειριστή παλιά καραβάνα του ενεργειακού χώρου. «Ολα όσα εισπράττει, τα διαθέτει για να εξυπηρετεί αφενός το πρωτογενές του έλλειμμα, δηλαδή τις οφειλές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, και αφετέρου το χρέος του, εν προκειμένω τη τρύπα των 140 εκατ. €».

Εχουν δημοπρατηθεί συνολικά 4,05 εκατ. τόνοι

Αλλά σε κάθε περίπτωση οι δημοπρασίες για το ΔΕΣΜΗΕ πηγαίνουν πολύ καλά. Από τις 30 Ιουνίου οπότε και έγινε η επίσημη πρεμιέρα της αγοράς ρύπων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, μέσα σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα, γίνεται από μια δημοπρασία κάθε 14 περίπου ημέρες. Τη πρώτη φορά εισπράχθηκαν 13,97 εκατ. €, τη δεύτερη 17,86 εκατ. €, και την τρίτη 17,92 εκατ. €. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί 4,05 εκατ. τόνοι, με μέση τιμή τα 12,32 €/ τόνος, ενώ η ανώτερη τιμή εντολής αγοράς έφτασε και τα 12,94 €/ τόνος. Εχει συνολικά εισπράξει 49,757 εκατ. €, ποσό που ούτε λίγο ούτε πολύ αντιστοιχεί στο 36% του συνολικού του ελλείμματος.

Δεδομένης δε, της καθυστέρησης να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες (ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά άρχισαν τέλη Ιουνίου) το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ζητήσει να επιταχυνθεί ο ρυθμός τους, και να γίνονται κάθε μήνα από δύο ή και περισσότερες. Επίσης συμφωνήθηκε να δημοπρατούνται περισσότερα δικαιώματα από το 1,1 εκατ. τόνους της αρχικής συμφωνίας.

Συνολικά μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως αναφέρει προ μηνός επιστολή που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ προς τη ΡΑΕ, μπορούν να γίνουν δημοπρασίες 20 εκατ. τόνων, δηλαδή 10 εκατ. τόνων επιπλέον, έναντι εκείνων που υπολογίζονταν αρχικά. Τι σημαίνει αυτό ; Πως, με μέση τιμή τα 12-13 € / τόνος, ο ΔΕΣΜΗΕ θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του 240-260 εκατ. €, καταφέρνοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2012, όχι μόνο να έχει καλύψει το έλλειμμά του, αλλά να έχει και έσοδα, με συνέπεια οι όποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ να εξαλειφθούν.

Πηγή: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου