.

Άδεια παραγωγής για το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

Από το www.energypress.gr

"Πράσινο" φως άναψε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο δεύτερο μεγαλύτερο σε ισχύ φωτοβολταικό πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει στην Ελλάδα, μετά από το έργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η ολομέλεια της Αρχής ενέκρινε την αίτηση της EEN Hellas, 100% θυγατρική του γαλλικού κολοσσού EDF Energies Nouvelles, που αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 70 MWp κοντά στη Σκάλα Λακωνίας.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την EEN Hellas.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς το έργο ττης ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη έχει άδεια 50 MWp, ενώ το σχέδιο- μαμούθ της Κοζάνης, έχει μεν ισχύ 200 MWp αλλά δεν έχει λάβει ακόμη άδεια παραγωγής.

Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, ολοκληρώθηκε η σύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 6MWp στη Σκάλα Λακωνίας που επίσης κατασκευάστηκε από την EEN Hellas. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, που ξεπερνούν συνολικά σε παραγωγή τα 1000 MW. Από αυτά, βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία επτά αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 167,35 MW και ο φωτοβολταϊκός σταθμός των 6MWp στη Λακωνία, ενώ έχει εξασφαλίσει άδειες παραγωγής για περισσότερα από 450MW.

Και πακέτο 350 MW σε αιολικά

Εκτός του φ/β της EEN Hellas, η χθεσινή ολομέλεια της Αρχής ενέκρινε συνολικά άλλα 350 MW αιολικών πάρκων διαφόρων εταρειών. Πρόκειται μεταξύ των άλλων για τρία μεγάλα αιολικά της EEN Hellas σε Θεσπρωτία και Αρτα (άνω των 101 MW), καθώς και ένα γκρούπ έργων της γερμανικής Unigea στις Σέρρες (γύρω στα 114 MW). Παράλληλα ενέκρινε την μετατροπή της άδειας παραγωγής ισχύος 13 MW του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα από συμπαραγωγής ηλεκτρισμού & θερμότητας (ΣΗΘ) σε συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Το συγκεκριμένο έργο επιτυγχάνει 20% μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας απ' ότι μια απλή μονάδα ΣΗΘ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου