.

ΥΠΕΚΑ: Πρόγραμμα για ΟΤΑ και φορείς για πράσινο και ΑΠΕ

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενισχύσεις σε δήμους, περιφέρειες, πανεπιστήμια και άλλους φορείς του Δημοσίου για αναβάθμιση δημόσιων χώρων με φύτευση πρασίνου, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), χρήση ψυχρών υλικών σε πλατείες, πάρκα κ.λπ. παρέχει το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων» του ΕΣΠΑ.

Η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα είναι ανοιχτή από 1η Σεπτεμβρίου-31 Οκτωβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός των επιμέρους έργων πρέπει να κυμαίνεται από 500.000 ευρώ ως 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, το πρόγραμμα αποσκοπεί σε:
-Αναστροφή της Θερμικής Κλιματικής Αλλαγής στο Αστικό Περιβάλλον
-Προστασία του Ευπαθούς Πληθυσμού κατά την περίοδο των Θερμικών ?ιαταραχών (θερμών επεισοδίων)
-Βελτίωση του Μικροκλίματος στα ?ομημένα Σύνολα Υψηλής Πυκνότητας και συγκεκριμένα τις αστικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος
-Μείωση της Ενεργειακής Κατανάλωσης των Κτιρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο
-Μείωση του Ηλεκτρικού Φορτίου Αιχμής της χώρας
-Βελτίωση των Επιπέδων Θερμικής Άνεσης του Αστικού Πληθυσμού
- Τόνωση και Ανάπτυξη της Τεχνογνωσίας και της Βιομηχανίας Σχεδιασμού και Παραγωγής Δομικών Υλικών Φιλικών προς το Περιβάλλον.

Οι προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς του Δημοσίου θα κατατεθούν στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σημειώνεται ότι το ΚΑΠΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις προδιαγραφές για ένα ακόμη πρόγραμμα με τίτλο «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια» μέσω του οποίου θα ενισχύονται φορείς του Δημοσίου για τη φύτευση των ταρατσών των κτιρίων. Η προκήρυξη του προγράμματος αυτού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου