.

"Project Helios": πως θα χρηματοδοτηθεί το mega ελληνο-γερμανικό φωτοβαλταικό σχέδιο..

Από το energypress.gr...
Ένα mega project, ίσως το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σχεδιαστεί στην Ελλάδα, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά σε κάθε τομέα της οικονομίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, και το οποίο πρόκειται να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεων εργασίας, βρίσκεται στα σκαριά.

Το «project Helios», όπως ονομάζεται, προβλέπει τη δημιουργία στην Ελλάδα πολλών χιλιάδων μεγαβάτ από φωτοβολταικά - ηλιοθερμικά και την εν συνεχεία μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω υποβρυχίων διασυνδέσεων, ενώ μοιάζει στη σύλληψή του αρκετά με το πρόγραμμα «Desertec» (αξιοποίηση του ήλιου της Σαχάρας με φωτοβολταικά, το ρεύμα των οποίων θα μεταφέρεται υποβρυχίως στην Ευρώπη), με τη διαφορά ότι υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα, ενώ το τελευταίο παρουσιάζει πολλά τεχνικά αλλά και πολιτικά προβλήματα.
Τις βασικές παραδοχές του σχεδίου, το οποίο ενδέχεται να αναπτυχθεί σε «ειδικές ζώνες», ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει άλλες μεγάλες επενδύσεις, παρουσίασε χθες στον γερμανό υφυπουργό Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωσταντίνου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο έλληνας υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στο έργο κι άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, καθώς για να υλοποιηθεί θα απαιτηθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέες διασυνδέσεις, κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, όπως το υποβρύχιο καλώδιο των 500 MW που συνδέει την Ελλάδα με τη γείτονα, δια μέσω της Αδριατικής.
Ιδού πως θα χρηματοδοτηθεί
Αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα για να πάρει σάρκα και οστά το "project Helios" είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Στα σκαριά λοιπόν βρίσκεται ένα ειδικό χρηματοδοτικό «business plan», μέσω των οποίων θα δανειοδοτηθούν αποκλειστικά γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (όπως το συγκεκριμένο project), μέσα από γερμανικές τράπεζες και μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, (ΕΤΕπ). Το σχέδιο περιλαμβάνει ειδικό χρηματοδοτικό πακέτο, που θα προορίζεται αποκλειστικά για γερμανικές εταιρείες, που είτε βρίσκονται ήδη, είτε σκοπεύουν να έρθουν για να επενδύσουν στην Ελλάδα (καθώς και για ελληνο-γερμανικά κοινοπρακτικά σχήματα).
Ένα δεύτερο ΕΣΠΑ...
Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβληθεί κοινή ελληνο-γερμανική πρόταση στην ΕΤΕπ για να αποδεσμευτεί ένα ποσό για χρηματοδοτικά σχέδια αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο ύψος του εναπομείναντος ΕΣΠΑ, περίπου 14 δισ. ευρώ. Ένα «δεύτερο» δηλαδή ΕΣΠΑ, που θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό γερμανικού ενδιαφέροντος επενδύσεις στη χώρα, αλλά όχι μόνο. Προβλέπεται ακόμη η ενεργοποίηση της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας, της KFW, που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στην παροχή εγγυήσεων. Η KFW θα παρέχει εγγυήσεις σε γερμανικές τράπεζες προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να δανειοδοτήσουν γερμανικές επιχειρήσεις ή ελληνο-γερμανικές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα σε φωτοβολταικά, (τομέας όπου η KFW έχει μεγάλη εμπειρία). Αλλωστε το μοντέλο της παροχής εγγυήσεων σε ιδιωτικές τράπεζες εφαρμόζεται εκτεταμένα στα γερμανικά κρατίδια.
Ειδικές ζώνες επενδύσεων
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και η δημιουργία στη χώρα μας ειδικών ζωνών επενδύσεων, ενδεχομένως σε περιοχές που πλήττονται από την κρίση με ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα - «είναι θέμα της Ελλάδας να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για το είδος των ρυθμίσεων που θα διέπουν τις εν λόγω ζώνες», όπως ανέφερε ο κ. Καπφέρερ. Προβλέπεται επίσης η παροχή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, (θα δίνει και δάνεια και εγγυήσεις) για να ισοφαρίσει τη χρηματοδοτική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου