.

ΤΕΕ: Στραγγαλίζεται το Πράσινο Ταμείο

Μόλις το 5% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» θα διατίθεται για τις λειτουργικές του δαπάνες και τους σκοπούς του, σύμφωνα με άρθρο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το 95% των πόρων θα καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται για έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από την εμπορία ρύπων και τα πρόστιμα για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι πρόκειται για άλλο ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Σε συνέχεια της δραματικής μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνέχισε ο κ Σπίρτζης η συρρίκνωση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» σημαίνει ότι εγκαταλείπονται όλα τα προγραμματισμένα έργα και οι μελέτες για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Κυρίως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης και προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση ότι: «υπάρχει κίνδυνος να κριθούν αντισυνταγματικές, η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου ή και οι ρυθμίσεις για τις τακτοποιήσεις των ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαιρέτων, με ότι αυτό συνεπάγεται».
Σημειώνεται ότι το Πράσινο Ταμείο, με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή συστάθηκε ώστε να αποτελεί ένα οργανωμένο, δομημένο και πλήρες σύστημα άσκησης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς, όπως: δασικές εκτάσεις, προστασία υδάτων και εδάφους, ρύθμιση χωρικού σχεδιασμού, αστική αναζωογόνηση, ενίσχυση ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.λπ. Το Πράσινο Ταμείο αντικατέστησε το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) με την προσθήκη του Ειδικού Φορέα Δασών και του Γαλάζιου Ταμείου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου