.

Τετραπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ για να μειωθεί το διογκούμενο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ!

Από το energypress.gr...
Εισήγηση για αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 2 ευρώ σήμερα, όχι στα 5,6 ευρώ όπως είχε προτείνει παλαιότερα ο ΔΕΣΜΗΕ, αλλά στα …7,6 ευρώ τη μεγαβατώρα από την αρχή του νέου έτους, έχει δεχτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι θα μηδενισθεί το έλλειμμα του διαχειριστή στο τέλος του 2012, εφόσον φυσικά δεν εξευρεθούν άλλα μόνιμα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, μελέτη που του απέστειλε προ ημερών ο ΔΕΣΜΗΕ για την τιμή στην οποία πρέπει να ανέλθει το τέλος ΑΠΕ, κάνει λόγο για ανάγκη αύξησής του, μεσοσταθμικά, στα 7,61 ευρώ/ MWh (αυτό σημαίνει ότι για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι υψηλότερο), γεγονός που υπαγορεύεται από την ολοένα, όπως αναφέρεται, μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται συντηρητικές προβλέψεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι ήδη αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Επικαιροποίηση της μελέτης του Σεπτεμβρίου...
Στην ουσία, ο διαχειριστής δεν έκανε άλλο από το να επικαιροποιήσει την αμέσως προηγούμενη μελέτη του Σεπτεμβρίου, (σε εκείνη έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης στα 5,6 ευρώ), και η οποία αναφερόταν στο 15μήνο από την 1η/10/2011 ως την 31η/12/2012, όταν αυτή εδώ αναφέρεται στο 12μηνο από την 1η/1/2012- 31/12/2012. Έτσι, ερμηνεύεται και η πρόταση του για αύξηση της τιμής στα 7,6 ευρώ/ MWh, αφού όσο οι μήνες περνούν και τα έσοδα του παραμένουν τα ίδια - αφού το υπουργείο δεν λαμβάνει μόνιμα μέτρα κάλυψης του ελλείματός του-  τόσο αυτό μεγαλώνει καθώς εισέρχονται στο σύστημα όλο και περισσότερες ΑΠΕ. Πληροφορίες από το διαχειριστή αναφέρουν ότι στο τέλος του έτους, το έλλειμμά του θα ανέρχεται στα 120-140 εκ. ευρώ, εκτός και αν δεν προλάβουν να γίνουν οι επιπλέον δημοπρασίες των 10 εκ. αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων (ή τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά), που σημαίνει ότι τότε θα κλείσει κοντά στα 180 εκ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η εξόφληση των υποχρεώσεών του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ να φτάσει να γίνεται με καθυστέρηση ακόμη και πάνω από 20-25 ημέρες, όπως ισχύει σήμερα. 
Τι κάνει το υπουργείο ;
Αν και όπως λένε από το υπουργείο, έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση έξτρα εσόδων για την άμεση κάλυψη του ελλείματος του διαχειριστή, όπως την καταβολή στο ταμείο του μέρος των εισροών από το τέλος ΕΡΤ (ετησίως ανέρχονται σε 300 εκ. ευρώ), την επιβολή τέλους στις μεταβιβάσεις αδειών ΑΠΕ, την επιστροφή στο διαχειριστή του οφειλόμενου ΦΠΑ (20 εκ. ευρώ), και την επίσπευση των δημοπρασιών επιπλέον αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, οι αυξήσεις, έστω και μικρότερες, δύσκολα θα αποφευχθούν. Αν μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων δεν έχει καταλήξει στα μόνιμα αυτά μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του ΔΕΣΜΗΕ, τότε πιθανώς να έχουμε αύξηση του Τέλους ΑΠΕ ακόμη και από το Δεκέμβριο.
Το μοντέλο ΡΑΕ
Σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση ένα δεύτερο πιο ήπιο σενάριο αυξήσεων που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2011, κατά 50%, από τα 2 ευρώ στα 3 ευρώ / μεγαβατώρα. Το σκεπτικό της ΡΑΕ είναι ότι με την αύξηση αυτή θα μπορέσει ο ΔΕΣΜΗΕ να καλύψει τις ανάγκες του για κάθε μήνα του 2012, χωρίς να δημιουργεί έξτρα ελλείμματα, ώστε να σταματήσει η συνεχής αιμορραγία του. Τώρα, όσον αφορά στο έλλειμμα του 2011 (όπου τελικά κι αν αυτό κλείσει), η ΡΑΕ επισημαίνει ότι θα καλυφθεί από τους έξτρα μόνιμους πόρους που θα βρεθούν. Αν ωστόσο δεν εξευρεθούν, τότε για να καλυφθεί το εναπομείναν έλλειμμα, θα πρέπει από την 1η/4/2012 να υπάρξει και νέα αύξηση του τέλους. Για να μην επιβαρυνθεί όμως υπέρμετρα ο καταναλωτής, που από του χρόνου θα επωμισθεί και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προτείνει οι αυξήσεις να είναι τέτοιες ώστε το έλλειμμα να μηδενισθεί σε βάθος διετίας, δηλαδή στο τέλος του 2013, και όχι στο τέλος του 2012, όπως προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ.
Το που ακριβώς θα καταλήξει αυτή η διελκυστίνδα και η διαιώνιση του προβλήματος που συναρτάται άμεσα με την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι άγνωστο. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, εφόσον το υπουργείο δεν βρει τα έσοδα που αναζητά μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, τότε η ολομέλεια της ΡΑΕ θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης για το τέλος ΑΠΕ, πιθανώς και στην επόμενη συνεδρίασή της, την επόμενη εβδομάδα.
Για την ιστορία…
Υπενθυμίζουμε ότι το περιβόητο αυτό τέλος ΑΠΕ, κυμαινόταν ως τον Ιούνιο του 2010 στα 0,3 ευρώ / MWh, επειδή όμως ήταν υπερβολικά χαμηλό αποφασίσθηκε να αυξηθεί στα 5,57 ευρώ/ MWh για όλους τους καταναλωτές πλην των οικιακών, για να επανέλθει όμως από την 1η Ιανουαρίου 2011 στα 2 ευρώ / MWh, κατά μέσον όρο. Mια εναλλακτική, δε, πηγή χρηματοδότησής του, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος, ήταν τα έσοδα από τις δημοπρασίες αδιάθετων ρύπων. Mόνο που από τα 250 εκατ. ευρώ που είχαν λανθασμένα προϋπολογιστεί, στα ταμεία του ΔEΣMHE έφτασε ένα ποσό γύρω στα 90 εκατ. ευρώ, στα οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού θα μπορούσαν ως το τέλος του έτους να προστεθούν άλλα 50 εκ. ευρώ (στόχος δύσκολος).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου