.

«Πολεμικό» κλίμα στη ΔΕΗ για τους μισθούς από τα σωματεία

Aπό την Ημερησία...
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους τα σωματεία της ΔΕΗ στο νέο νόμο για την περικοπή του μισθολογικού κόστους των ΔΕΚΟ, που υποχρεώνει τη διοίκηση της ΔΕΗ να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009.
Χθες, το σωματείο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα λιγντικά κέντρα της ΔΕΗ στη Βόρειο Ελλάδα, έστειλε εξώδικο στη διοίκηση, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μειώσεις στις υπερωρίες και τις άλλες, εκτός ονομαστικού μισθού, απολαβές του Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι αυτές αφορούν δεδουλευμένα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Οκτωβρίου και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στις περικοπές που θα τεθούν σε ισχύ από το Νοέμβριο.
Ο «Σπάρτακος» πρωταγωνιστεί στη διαμάχη «Βορείων και Νοτίων» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΕΝΟΠ με αφορμή τις περικοπές. Και τούτο γιατί και τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η διοίκηση της ΔΕΗ και που επί της ουσίας φάνηκαν να γίνονται επί της αρχής δεκτά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους εστιάζονται στις περικοπές των έξτρα αποδοχών αντί του ονομαστικού μισθού, με το σκεπτικό ότι οι υπερωρίες, οι νυκτερινές βάρδιες κ.λπ. είναι ευκολότερο κάποια στιγμή να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα από ότι ο βασικός μισθός.
Για τους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία, όμως, η προσέγγιση αυτή αγγίζει την κόκκινη γραμμή, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους στηρίζεται στις υπερωρίες, τις βάρδιες, τα εκτός έδρας κ.λπ. Το συνολικό μισθολογικό κόστος που καλείται να περικόψει η ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί σε περίπου 600 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο κατά μέσον όρο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου